Een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen (23) wil al vrij komen

De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel beslist op 2 oktober of Hassan Iasir, een van de drie moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen in 2007, vervroegd mag vrijkomen. De man heeft bijna een derde van zijn straf uitgezeten.

tg

“We zullen alles doen om ze zo lang mogelijk in cel te houden”, verklaarden de ouders van Kitty na het assisenproces 2011. Hassan Iasir, Nouredinne Cheikni en Galip Kurum werden daar tot 30 jaar cel veroordeeld. “Maar dertig jaar”, klonk het toen ontgoocheld. Want ze hadden op levenslang gerekend voor de drie bandieten uit de regio Charleroi.

Nu heeft een van hen, Hassan Iasir, zijn vrijlating gevraagd. De strafuitvoeringsrechtbank hakt op 2 oktober de knoop door zo is dinsdagmiddag op de zitting beslist.

De drie daders hebben een derde van hun straf uitgezeten en kunnen dus vervroegd vrijkomen.

Agente Kitty Van Nieuwenhuysen (23), pas van de politieschool, en haar toen 27-jarige collega Peter Van Stalle waren die decembernacht in 2007 op zoek naar de inzittenden van een achtergelaten Volvo in Beersel (Vlaams-Brabant). Die inzittenden, 3 mannen uit de regio van Charleroi, wilden een bestelwagen stelen maar dat lukte niet.

© Nbl

De gestolen Volvo waarmee ze naar Beersel waren gekomen, wou ook niet meer starten en daarom wilden ze uiteindelijk de auto van een andere bewoner uit de straat stelen. Om de sleutels van die auto te pakken te krijgen, drongen ze het huis van de eigenaar binnen. De judoka die er woonde, liet zich niet doen maar werd uiteindelijk neergeschoten. Hij raakte zwaargewond maar overleefde het.

Buitengekomen kregen de zwaarbewapende mannen de politiecombi in het vizier. Met een kalasjnikov doorzeefden ze het voertuig. De agenten kregen geen schijn van kans om zich te verdedigen. Kitty Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega raakte zwaargewond.

Anderhalve maand na de feiten konden de speurders drie verdachten oppakken: Nourredine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir. Zij werden geïdentificeerd op basis van informanten, getuigenverklaringen, telefonie-onderzoek en DNA-analyses.

Het drietal werd op het proces schuldig bevonden aan de dood van Kitty maar ook van bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen