Peter Geert De Vlieger en algemeen directeur David Vansteenbrugge maakten het ingezamelde bedrag bekend.© Leen Van de Sande

1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker brengt recordbedrag van bijna zeven miljoen euro op: “Dit hadden we nooit durven dromen”

Mechelen -

De 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker heeft dit jaar bijna zeven miljoen euro opgeleverd. Dat is ongeveer een miljoen euro meer dan vorig jaar en een absoluut record. “Dankzij de inzet van alle deelnemers kunnen we immense stappen vooruit zetten in onze strijd tegen kanker”, zegt algemeen directeur David Vansteenbrugge.

Stijn Van de Sande

LEES OOK: Oud-profs Ludo Dierckxsens en Rudy De Bie begeleiden pelotons van 1.000 kilometer voor KOTK: “Eens je hebt deelgenomen, kom je terug”

De dertiende editie van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker zit erop. Maar liefst 1.251 teams fietsten tijdens het afgelopen hemelvaartweekend vier dagen lang tegen kanker. Ieder team zamelde daarvoor minstens 5.500 euro in. De ploegen in het internationaal peloton, dat vanuit het Franse Nancy richting de Grote Markt in Mechelen fietste, zamelden zelfs 6.000 euro startgeld in.

Samen zijn ze goed voor een recordopbrengst van 6.925.000 euro. Dat is ongeveer een miljoen euro meer dan vorig jaar. “Na de vorige editie hoopten we opnieuw wat meer geld in te zamelen”, zegt algemeen directeur David Vansteenbrugge van Kom op tegen Kanker. “Maar zoveel meer, dat had niemand ooit durven dromen. We zijn iedereen op en naast de fiets enorm dankbaar voor de inzet.”

De 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker kwam zondag aan op de Grote Markt in Mechelen.© Leen Van de Sande

Want met het geld kunnen er volgens Vansteenbrugge grote stappen gezet worden in de strijd tegen kanker. “Het ingezamelde geld gaat naar biomedisch kankeronderzoek waar de farmaceutische sector weinig of geen interesse in heeft. Dat gaat bijvoorbeeld om de onderzoeken naar zeldzame kankers, omdat ze commercieel niet interessant zijn. Dankzij de mensen die dit evenement een warm hart toedragen, kunnen we onze strijd opvoeren.”

Geweldige steun

Het bedrag werd bekendgemaakt samen met peter Geert De Vlieger. “Vier dagen fietsen is de apotheose van weken en maanden werken om voldoende middelen bij elkaar te krijgen”, zegt hij. “De sfeer is dan ook fantastisch. Iedereen zet zich in voor hetzelfde doel. In de pelotons, maar ook langs de kant van de weg, bij de start- en aankomst in Mechelen, tijdens de tussenstops en in de middagsteden is het enthousiasme groot. Het is dankzij die geweldige steun dat mensen het einde halen.”

Het enthousiasme aan de kant van de weg is groot.© Leen Van de Sande

LEES OOK: Motorrijders van vijftig politiezones escorteren fietsers van 1.000 kilometer voor KOTK: “Hun steun is onmisbaar”

De 1.000 kilometer begon donderdag in de mist en eindigde zondagavond met een stevige regenbui, maar tussendoor scheen de zon. “Het waren vier geweldige dagen”, zegt voormalig weerman en campagneleider Frank Deboosere. “Ik ben enorm blij dat alles zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Als Mechelaar ben ik telkens weer apetrots dat dit evenement kan plaatsvinden in mijn stad.”

“Het bedrag stijgt ieder jaar, maar na elke editie denk ik: ‘Oei, daar gaan we niet meer over geraken’, en dan lukt het toch”

Frank Deboosere

Campagneleider

Veel deugd

Dat de 1.000 kilometer dit jaar een recordbedrag opbrengt, is ook voor Deboosere een verrassing. “Het bedrag stijgt ieder jaar, maar na elke editie denk ik: ‘Oei, daar gaan we niet meer over geraken’, en dan lukt het toch. Dat toont aan hoe immens veel solidariteit er in Vlaanderen is. Op dagen als vandaag, met alles wat er gaande is in de wereld, doet dat extra veel deugd. Ik ben een enorm trotse campagneleider en kijk nu al uit naar volgend jaar.”

Om de strijd tegen kanker in de schijnwerpers te zetten, wordt er een speciale munt uitgebracht.© Leen Van de Sande

Speciaal muntstuk

Tijdens de slotshow maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bekend dat er een speciale munt wordt uitgebracht om de strijd tegen kanker in de schijnwerpers te zetten. “Niet alleen Kom op tegen Kanker, maar vele duizenden mensen zetten zich in voor het gezamenlijk doel: de ziekte bestrijden. Dat verdient een speciale 2 euromunt die momenteel wordt geslagen. Er worden er twee miljoen van in omloop gebracht.”

Dat er een veertiende editie komt van de 1.000 kilometer staat al vast. Die vindt opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend. Inschrijven kan vanaf 23 mei.

De aankomst van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker in Mechelen.© Leen Van de Sande

De aankomst van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker in Mechelen.© Leen Van de Sande

De aankomst van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker in Mechelen.© Leen Van de Sande

De aankomst van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker in Mechelen.© Leen Van de Sande

De aankomst van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker in Mechelen.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen