Na de recordhoogte een recorddaling: cacaoprijs daalt in twee dagen met ruim een kwart

© Peter Kessels / Chocolaterie Bonaparte

De cacaoprijs kent zijn grootste daling ooit. In twee dagen tijd verloor hij tot 27 procent. Er is sprake van een correctie na de prijsopstoot de jongste maanden. Op 19 april werd nog een recordprijs voor cacao betaald.

mts
Bron: BELGA

Het belangrijkste ingrediënt voor chocolade kostte dinsdag in New York 8.405 dollar per ton. Ook vorige week werd cacao al wat goedkoper. Midden april kostte een ton nog zowat 11.800 dollar.

Analisten verwijzen voor de prijsdaling naar het dalend aantal uitstaande contracten. Ook is het beginnen te regenen in West-Afrika, waar de belangrijkste cacaoproducenten gevestigd zijn. De regen verhoogt de kans op een goede oogst. Heel wat cacaoplantages hadden de voorbije maanden last van droogte en ziektes. Maar analisten waarschuwen dat het cacaotekort nog niet voorbij is, zeker niet in landen als Ivoorkust en Ghana.

De lagere cacaoprijs geeft de aandelen van de chocoladefabrikanten wel wat wind in de rug. Zo steeg het aandeel van chocoladereus Barry Callebaut dinsdag met 6,6 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen