Themabeeld.© IMAGEGLOBE

Belastingbetaler veroordeeld voor weigeren van info aan fiscus

Een belastingbetaler die weigerde om inspecteurs van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) toegang te geven tot computergegevens is door een Brugse rechter veroordeeld tot dwangsommen van 2.500 euro per dag. Dat blijkt uit een vonnis dat de krant L’Echo heeft kunnen inkijken. Het gaat om een primeur en een overwinning voor de belastingdienst, zo schrijft de krant dinsdag.

Bron: BELGA

Sinds eind 2022 laat een nieuwe wet de fiscus toe aan een rechter te vragen om dwangsommen op te leggen als een belastingbetaler weigert om informatie te verschaffen in het kader van een procedure om tot een belastingheffing te komen.

In dit geval weigerde de belastingbetaler om de fiscus toegang te geven tot data die opgeslagen zijn in de cloud. De gegevens hebben onder meer betrekking op twee boekhoudprogramma’s, zijn e-commerceplatform en zijn webshop.

De rechter gaf de BBI gelijk en stelt dat de fiscus het recht heeft om een kopie te krijgen van de gevraagde informatie en dat het “niet aan de belastingbetaler is om te kiezen welke gegevens overgemaakt worden aan de fiscus”. Er werd een dwangsom opgelegd van 2.500 euro per dag (met een plafond van 50.000 euro).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER