KAART. Geen enkele in de ene gemeente tot duizenden per jaar in de andere: zo is het in Vlaanderen gesteld met fietsdiefstal

Elke dag worden in ons land gemiddeld 80 fietsen gestolen, of zo’n 30.000 per jaar. Een hoog aantal, maar er zijn grote verschillen tussen de gemeenten. Zo is Antwerpen alleen al goed voor 10 procent van al die diefstallen. Hoe zit het in jouw gemeente?

Werner Rommers

Het is deze week de nationale actieweek tegen fietsdiefstallen, een initiatief van de FOD Binnenlandse Zaken. De reden? Gemiddeld worden er in ons land elke dag zo’n 80 fietsen ontvreemd. En dat cijfer slaat dan nog alleen op de fietsen die bij de politie officieel als gestolen worden opgegeven. Veel slachtoffers doen daarvoor zelfs de moeite niet meer – de kans dat de fiets wordt teruggevonden, is immers erg klein. Al moet de gelanceerde MyBike-sticker daar verandering in brengen.

Leuven

Uit cijfers die Groen-Kamerlid Eva Platteau bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) opvroeg, blijkt dat er enorme regionale verschillen zijn wat fietsdiefstallen betreft. Logischerwijze telt Antwerpen als grootste Vlaamse stad het hoogste aantal: volgens de meest recente cijfers werden er in 2022 in de Scheldestad bijna 4.200 fietsen ontvreemd. Dat zijn elke dag zo’n 10 diefstallen.

Maar in verhouding tot het inwonersaantal van de verschillende Vlaamse steden en gemeenten scoren studentensteden Leuven en Gent het hoogst. Per duizend inwoners zijn er in Leuven 15 fietsdiefstallen, in Gent zo’n 12.

(Lees verder onder de kaart)

Studentensteden scoren weliswaar traditioneel altijd hoog qua fietsdiefstallen. Vele studenten hebben een zogenaamde ‘kot-fiets’, een wat krakkemikkige fiets die ze gebruiken om van het station naar hun kot te fietsen, en die niet altijd zorgvuldig of met een goed slot wordt vastgemaakt. Na Leuven – waar de fietsdiefstallen overigens wel iets lijken af te nemen – en Gent, volgen steden als Mechelen en Oostende, dan de Brusselse gemeente Elsene, vervolgens de stad Brussel.

Géén fiets gestolen

In 2022 waren er 9 (kleine) Vlaamse gemeenten waar ze compleet van fietsdiefstallen gespaard bleven. Het gaat onder meer om de Limburgse gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken, of het Oost-Vlaamse Sint-Laureins.

Niettemin blijven fietsdiefstallen in heel wat steden en gemeenten “een plaag”, aldus mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) dinsdag bij de voorstelling van de MyBike-sticker. Nog volgens cijfers die Groen-Kamerlid Eva Platteau opvroeg, wordt maar zo’n 10 procent van de gestolen fietsen uiteindelijk teruggevonden.

Platteau, die zelf ook al 2 elektrische fietsen gestolen zag worden, hoopt dat door een grotere aandacht bij politie en justitie het aantal fietsdiefstallen de komende jaren fors daalt. “Mensen hebben vandaag duurdere fietsen, bijvoorbeeld omdat ze een elektrische fiets hebben. Waardoor de financiële impact ook veel groter is.”

LEES OOK. Politie zet eerste ‘lokfietsen’ uit om dieven te klissen: zo werkt het systeem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen