© Jan Van der Perre

Natuurpunt vraagt nieuw “bomenplan” voor Antwerpen: “Er wordt veel te snel beslist om te kappen”

Natuurpunt nodigt de stad Antwerpen uit om samen een nieuw bomenplan op te maken. Dat zou volgens de organisatie heel wat conflicten met bewoners voorkomen. “We merken dat er wel heel snel wordt gekapt”, zegt Van Keer van Natuurpunt Antwerpen.

sacha van wiele

Het kappen van bomen zorgt geregeld voor protest bij bewoners. Iedereen herinnert zich nog het verzet van de buurtbewoners tegen het vellen van de bomen in de Charlottalei in Antwerpen.

“Natuurpunt wordt regelmatig gecontacteerd door burgers die vragen hebben bij het waarom van een bepaalde bomenkap”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt Antwerpen Stad. “In zo’n geval nemen we meestal meteen contact op met de groendienst van de stad en vragen we om uitleg. We merken dat vooral de bewering dat bomen te ziek zijn, vaak op veel scepsis wordt onthaald en dat mensen daarin een drogreden zien.”

Natuurpunt reikt de stad en de districten de hand en biedt aan om samen te werken aan een nieuw bomenplan. Dat moet niet alleen een stuk ambitieuzer zijn dan het huidige, maar zou ook een vast protocol moeten bevatten met alle stappen die moeten worden gezet vooraleer een boom kan geveld worden.

“Als Natuurpunt onderhouden we goede contacten met de politiek en de administratie”, zegt Van Keer. “Alleen ervaren wij dat men niet tot op het bot gaat om een boom te behouden. Er wordt nogal snel beslist om te kappen en dit om financiële redenen. Ik heb daar begrip voor, maar er zijn alternatieven voor het vellen van bomen, die men nu onvoldoende benut.”

Digitaal platform

Van Keer pleit ook voor meer betrokkenheid van de bewoners bij de start van de plannen. “Ik besef dat dit niet voor de hand ligt”, zegt Van Keer. “Mensen komen niet als de plannen worden voorgesteld, maar protesteren wel als ze in werking treden. Er is vooral nood aan meer transparantie. Wij denken bijvoorbeeld aan een digitaal platform waar alle bomen van de stad in staan en dat door de Antwerpenaar kan worden geraadpleegd. De Antwerpse groendienst is daar trouwens al mee bezig. Vandaag gebeurt er zeker ook al een en ander, zoals een ‘bomentoets’ door een expert van de stad, maar het kan beter en vooral ook transparanter.”

Bovendien is het huidige bomenplan, opgesteld in 2010, volgens Van Keer gedateerd. “Zo staat er bijvoorbeeld weinig of niets in over bomen in relatie tot de klimaatsverandering of over biodiversiteit, terwijl hier wel al een beleid rond gevoerd wordt”, zegt Van Keer.

Politieke steun

Natuurpunt kan al rekenen op de steun van de lijst Samen en PVDA. Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V) waardeert het initiatief van Natuurpunt. Zij verwijst naar het digitale paspoort van straatbomen. “Dat is een inventaris van de 69.000 straatbomen die Antwerpen telt”, zegt Bastiaens. “Het zou mooi zijn als we die samen met Natuurpunt toegankelijk kunnen maken voor de bewoners. Onze boomexperten zijn echt wel deskundig. We proberen altijd om onze bomen zo gezond mogelijk te houden en ze te laten uitgroeien tot toekomstbomen die vijftig jaar oud kunnen worden. Alleen is er niet overal de geschikte ondergrond. Soms moet een boom worden geveld. Die beslissing gebeurt misschien nu te veel achter de schermen. Samen met Natuurpunt kunnen we bekijken hoe we bewoners daar meer bij betrekken.”