© Leo De Nijn

Biljartclub Vriendenhof viert zaterdag vijftigjarig bestaan: “We spelen enkel nog voor het plezier”

Biljartclub Vriendenhof bestaat een halve eeuw. De club speelt louter vriendschappelijk en dat maakt ze stilaan tot de ‘laatste der Mohikanen’ in een stad waar Raymond Ceulemans als wereldkampioen jarenlang het grote voorbeeld was.

Leo De Nijn

Frans Van Vaeck (76) is vandaag voorzitter en secretaris van het Vriendenhof, maar vijftig jaar geleden stond hij er ook al bij de oprichting.

“In 1967 kwam er in café Leiden, op de hoek van de Hombeekse- en Brusselsesteenweg, een nieuwe uitbater die geen biljart duldde. Het bestuur van de biljartclub die er gevestigd was wilde er dan maar mee stoppen, flink tegen de zin van enkele jongere leden. Enkele maanden later werd bij Jang den duiven­melker gewerkt aan de verbouwing van een kleine ­staminee. Die uitbaters waren de biljarters goed gezind en dat leidde tot de geboorte van BC Vriendenhof”, vertelt Van Vaeck.

Het waren de gouden jaren van de biljartsport. “We pakten vele kampioenstitels én de Beker van Burgemeester Van Daele. Toen bevonden er zich van de Brusselsepoort tot aan het einde Brusselsesteenweg nog een tiental cafés, waarvan vijf met een biljarttafel”, gaat Van Vaeck verder. “Ik zeg dat maar omdat de cafés met een biljart in onze stad vandaag zeldzaam zijn geworden.”

In die tijd waren er in Mechelen nog zo’n veertig biljartclubs actief. Ook de Royal had er een. Daar speelde het biljartfenomeen Raymond Ceulemans.

Maar BC Vriendenhof kende ook moeilijke jaren. “Op 17 mei 2004 dachten we zelfs dat het allemaal voorbij was. Ons lokaal, café Vriendenhof, brandde volledig uit. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar ons elektronisch scorebord en enkele attributen bleven in de brand. Als bij wonder konden we de Beker van Burgemeester Van Daele uit de brand slepen. Maar ons lokaal is niet meer open gegaan.” De biljarters van het Vriendenhof hadden geluk. De huidige uitbater van ’t ­Vissershuis in de Ridder Dessainlaan had nog plaats achter in zijn lokaal.

Echte vriendenclub

Het Vriendenhof telt vandaag nog drie bestuursleden: Frans is voorzitter­secretaris, Noël Damman (79), een naar Mechelen uitgeweken Kortrijkzaan, is penningmeester en John Willians (60) is sportbestuurder. Vandaag heerst bij BC Vriendenhof niet meer de grote competitiedrang zoals dat in de jaren zestig en zeventig het geval was.

“In de gloriejaren hadden we dertig spelende en tien steunende leden en speelden we in de federatie. In 1983 besloten we die te verlaten bij gebrek aan individuele deelnemers. Toch wisten we ons hoofd boven water te houden en beleven we vandaag met onze 19 actieve leden nog veel plezier. We zijn een echte vriendenclub gebleven.”

Vriendenhof viert zijn vijftigjarig jubileum deze zaterdag met een gratis etentje voor alle leden.

“Als we nog wat jong talent kunnen vergaren, kan de club nog lang bestaan”, zet de voorzitter de deur alvast open voor potentiële nieuwkomers.