© kma

Spullen vrouw per ongeluk aan kringwinkel geschonken

De gemeente heeft per ongeluk de in het magazijn opgeslagen spullen van een vrouw aan de kringwinkel gegeven. De dame wil alles van hetzelfde merk terug.

Kristin Matthyssen

Gerd Dupon (62) woonde jarenlang in de pastorie in Massenhoven, die ze tegen een sociaal tarief mocht huren van de gemeente. De vrouw werd op haar 29ste weduwe met drie kinderen en heeft het niet breed. In 2014 moest ze de pastorie verlaten omdat De Zonnige Kempen er sociale woningen ging bouwen. Gerd zou dan zelf een huisje mogen huren in het nieuwbouwproject. In augustus 2014 verhuisde ze daarom tijdelijk naar een sociale huurwoning van De Zonnige Kempen in Bouwel, met de belofte dat ze eind 2015 kon terugkeren wanneer het project in Massenhoven klaar was. Enkele meubels en wat dozen verhuisden naar Bouwel. In afwachting van haar terugkeer naar Massenhoven sloeg de gemeente Zandhoven de rest van haar inboedel op in een container in het gemeentemagazijn.

Door allerlei perikelen zijn de sociale woningen in Massenhoven pas twee jaar later instapklaar dan voorzien. “De toewijzing is nu gebeurd, mijn zoon is alles aan het schilderen, zodat ik mijn intrek kan nemen”, zegt Gerd. “Een kennis stelde voor om mijn inbouwoven en kookvuur al te installeren. Er staat wel een keuken in de nieuwbouwwoningen, maar zonder toestellen. Toen ik mijn huishoudtoestellen wou ophalen, bleek dat alles weg was uit de container in het gemeentemagazijn. Alles is meegegeven met de kringwinkel. Onlangs ben ik nog een fiets van mijn zoon uit de container gaan halen. Alles lag er toen nog. Die wegschenking is dus recent gebeurd.”

Inventaris

Dupon belde meteen naar de kringwinkel De Cirkel in Brecht. “Maar daar blijkt dat al die spullen centraal verzameld worden en nadien verdeeld worden over de verschillende vestigingen. Ik had allemaal huishoudtoestellen van Miele. De dame van de kringwinkel gaf me weinig hoop nog iets te kunnen recupereren, want zo'n merktoestellen zijn gegeerd.”

Omdat het verblijf in Bouwel in principe maar een jaar zou duren, had Gerd veel spullen niet meegenomen. “Koken doe ik al drie jaar op een elektrisch vuurtje met twee pitjes.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) erkent dat er een fout is gebeurd. “We gaan haar ook zeker helpen om dat recht te zetten, maar Gerd wou ineens alles nieuw gaan kopen in de winkel. Dat kunnen we niet zomaar doen. Ik heb haar drie weken geleden gezegd dat ze factuurtjes van haar toestellen moest proberen te zoeken.”

Volgens Gerd staken die allemaal in een map in een van haar verdwenen kasten. “Vanuit de verzekeringswereld weet ik dat handelaars facturen gemiddeld tien jaar bewaren. Tegenwoordig kunnen ze die vrij makkelijk in hun computer opzoeken”, zegt de burgemeester. “Zo gemakkelijk is dat allemaal niet”, antwoordt Gerd. Ze stapte deze week nog eens naar het OCMW om te vragen wat ze moet doen. “Ik kreeg als antwoord dat ik een inventaris moet opstellen en in de kringwinkel moet gaan zien wat ik daar kan kopen. Maar na drie jaar kan ik zo'n inventaris niet meer samenstellen. Dat is te lang geleden.”

Volgens de burgemeester heeft de gemeente Gerd drie jaar geleden hard geholpen om te verhuizen. “Dit had niet mogen gebeuren, maar alles nieuw gaan kopen zonder inventaris is niet mogelijk. We gaan pogingen doen om er samen uit te komen.”

Kristin Matthyssen ¦

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER