© Kioni Papadopoulos

Antwerpse comic-fans rouwen om bedenker Spiderman: “Over 40 jaar weet ik nog waar ik was toen hij stierf”

De vlaggen in de stripwereld hangen sinds maandagavond halfstok. Stan Lee (1922-2018), de Amerikaanse bedenker van superhelden als Spider-Man en Hulk, liet op 95-jarige leeftijd de geest. In het Antwerpse café The Geeky Cauldron verzamelden fans om het glas nog een laatste keer te heffen op zijn leven en alom geliefde hersenspinsels.

Jan Bartosik

In café The Geeky Cauldron op de Sint-Jacobsmarkt in hartje stad is het nog rustig op de middag. Er hangt een ietwat donker sfeertje dat perfect past bij de stijl van de kroeg. Hier vinden fantasy- en stripfans elkaar tussen pot en pint, en bieden ze elkaar een troostende schouder bij het verlies van een icoon. Als de dood van strip- en superheldenbedenker Stan Lee ergens een impact heeft in onze stad, dan is het hier. “Zijn overlijden is al de hele dag hét gespreksonderwerp”, zegt Alexandru Hul (27), uitbater van The Geeky Cauldron. “Hoe kan het ook anders, Stan Lee was de peetvader van het genre, de Steve Jobs van het wereldje.”

Stan Lee, die in 1922 geboren werd in New York, wijdde zijn hele leven aan het bedenken – het tekenen liet hij aan zijn collega’s over – van (verhalen rond) superhelden die via strips en later de verfilmingen miljoenen huis- en kinderkamers ter wereld met spanning en vertier vulden. Van de wereldberoemde Spider-Man over de groene Hulk tot de immer galante Iron Man, allemaal kwamen ze in de loop der jaren uit Lee’s creatieve wonderkamer geslopen.

De dood van een held

Het was voor Alexandru, die zichzelf graag verliest in de verhalen van Spider-Man, eergisteren slikken toen hij het nieuws vernam. “Ik was met m’n vriendin en ouders op restaurant. Toen ik het bericht kreeg dat Stan Lee overleden was, telde even niets anders meer. We verliezen een icoon, ik zal over veertig jaar nog steeds weten wat ik net aan het eten was toen hij stierf.”

“Om de geestelijke vader van onze favoriete superhelden te eren, zullen we vanavond (gisteren, red.) het glas heffen op zijn leven en zijn verwezenlijkingen. We maken daar bewust geen speciaal evenement van, want we willen niet teren op de dood van een held. We willen gewoon nog een laatste keer stilstaan bij al het moois dat hij ons heeft gegeven. Stan Lee leeft overal ter wereld voort, ook in Antwerpen.”

Tegenover het café staat Tim Lambrigts (35) in zijn stripwinkel Mekanik Strip net enkele stripverhalen van Stan Lee in de immense boekenkast te rangschikken. “Het zijn donkere dagen”, zegt hij meteen. Tim heeft zelf een grote collectie strips en is er dagelijks mee bezig.

“Stan Lee was de eerste die superhelden menselijk heeft gemaakt en ze bijvoorbeeld een familie heeft gegeven. Zijn werk laat een zware indruk na op heel wat mensen, omdat hij thema’s als racisme en verslaving in zijn verhalen verwerkte. Maar hij kon ook ongelooflijk grappig zijn. Zo had hij in elke verfilming een piepklein rolletje, dat was iets waar de fans steevast naar uit­keken wanneer ze in de ­cinemazaal zaten.”

Tim groeide zelf op met de strips van Spider-Man. “Stripverhalen geven jongeren de kans hun fantasie de vrije loop te laten”, zegt hij. “Wie zichzelf kan verliezen in zulke verhalen, zal in zijn of haar latere leven zelf ook creatiever zijn.”

Willy Vandersteen

Ook in Mekanik Strip zal het de komende dagen maar over één ding gaan. “Het hele wereldje is in rouw”, weet Tim. “Vergelijk het met de dood van onze Willy Vandersteen, maar dan met Amerikaanse proporties. Toch willen we zijn dood niet commercialiseren. We zullen onze vitrine dus niet speciaal uitdossen. Maar natuurlijk zal er nu meer vraag zijn naar zijn verhalen en personages.”

Comic Con Antwerp

Ook Quinte Ridz (41), drijvende kracht achter de conventie Comic Con Antwerp, de jaarlijkse hoogmis voor Antwerpse superhelden- en fantasyfans, is in rouw. “Stan Lee zorgde ervoor dat ik me voor het eerst kon vereenzelvigen met een superheld”, herinnert Quinte zich. “Hij bracht diepte in de verhalen en gaf alles een menselijke toets.”

De betreurde creatieveling was, voor zover we weten, nooit te gast in Antwerpen. Quinte Ridz probeerde hem ooit wel te ontmoeten, op vakantie in de Verenigde Staten. “Ik had horen waaien dat hij vaak naar Frank & Son Collectible Show kwam, een reusachtige hangar nabij Los Angeles waar je allerlei spullen die te maken hebben met de stripwereld kan kopen. Wie weet kon ik hem wel de hand schudden en misschien zelfs uitnodigen voor een van onze conventies. Maar het heeft niet mogen zijn. Als er fans zijn die volgend jaar tijdens Comic Con Antwerp graag hulde brengen aan onze gezamenlijke held, dan mogen zij ons daar steeds over contacteren. Stan Lee zal nooit vergeten worden.”