© RR

Karel de Grote Hogeschool verhuist naar Meir, oud gebouw op Groenplaats ruimt plaats voor 150 appartementen

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen ruilt haar campus op de Groenplaats in voor het voormalige Proximus-gebouw op de Meir. Binnen vijf jaar komt er een nieuwbouw en wordt een deel gerenoveerd. “Hier kunnen we de campus van onze dromen bouwen”, zegt algemeen directeur Veerle Hendrickx.

Jan Stassijns

De Karel de Grote Hogeschool telt vandaag meer dan 13.000 studenten, verspreid over vier hoofdcampussen. 5.000 daarvan volgen een opleiding op de campus Groenplaats. Vanaf het academiejaar 2023-2024 krijgen de studenten management en IT een nieuwe stek op de Meir, in het voormalige Proximus-gebouw, op de hoek met de Jezusstraat.

Dubbel zo groot op “droomlocatie”

Er komt een grote nieuwbouw en een deel wordt gerenoveerd, goed voor in totaal 33.000 vierkante meter, dubbel zo groot als de huidige campus Groenplaats. “De laatste jaren barst de campus op de Groenplaats uit haar voegen”, zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van de Karel de Grote Hogeschool. “De campus is te klein geworden voor ons groeiend aantal studenten. We waren dus al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie in de stad Antwerpen. De Meir is een droomlocatie, vlak bij het hart van de Antwerpse studentenbuurt en vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.”

“We zochten extra vierkante meters, een locatie in de stad en een kans om de campus van onze dromen te kunnen bouwen op het vlak van onderwijsinnovatie”, legt Hendrickx uit. “Die hebben we nu dus gevonden. De nieuwe campus zal hetzelfde elan krijgen als onze campus Zuid. Het zal een toonbeeld zijn van duurzaamheid en innovatie, om in te spelen op de laatste onderwijsvernieuwingen. Campus Meir zal veel comfort en ruimte bieden voor lessen, samenwerking en ook ontspanning, dankzij de binnenplaats en een dakterras.”

Winkelruimte op benedenverdieping

De hogeschool hoopt in 2020 met de werkzaamheden te kunnen beginnen. Het ontwerp en de plannen zijn nu volop in de maak. De benedenverdieping op de Meir blijft wel in handen van ontwikkelaar Meir Corner, waar ongeveer 17.000 vierkante meter winkelruimte voorzien wordt.

Om de verhuis mogelijk te maken, is er een ruil van eigendom gebeurd tussen de hogeschool en ontwikkelaar Meir Corner. Die laatste krijgt de campus op de Groenplaats in handen. Daar wordt een woonproject gerealiseerd met zo’n 150 appartementen. Op de gelijkvloerse verdieping komen er winkelruimtes.

© RR