Loopgravenoorlog Migratiepact houdt aan

Het Migratiepact van Marrakech moet handvatten bieden om de globale migratieproblematiek te bestrijden. © reuters

‘Het VN-Migratiepact is zeer problematisch’, herhaalde de N-VA vanmorgen. De partij houdt zo de druk heel hoog op de regering-Michel, maar laat ook de deur op een kier voor een oplossing. Niemand die weet hoe dit gaat aflopen.

Christof Vanschoubroek

Is het VN-Migratiepact de N-VA een regeringscrisis of zelfs een val van de regering-Michel waard? Wie had gehoopt dat het partijbestuur vanmorgen meer duidelijkheid zou geven op die vraag, komt bedrogen uit. De partij herhaalde, net als vorige week, dat ‘het VN-Migratiepact zeer problematisch is’. ‘De tekst gaat in tegen onze visie over migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde migratiebeleid. Wij maken ons grote zorgen over de mogelijke juridische implicaties. Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen.’

‘Met deze mededeling moet u het doen’, zegt een aanwezige, die ook meegeeft dat het gesprek gisteren niet ging over of het pact de N-VA al dan niet een regeringscrisis waard is. Elders klinkt ‘geen commentaar.’

Interpretatieve nota

En zo is er ook vandaag geen millimeter vooruitgang noch achteruitgang in het dossier. De patstelling blijft onveranderd in België. Maar elders in Europa schuift het dossier. In Duitsland heeft Jens Spahn, een van de drie kandidaten om bondskanselier Merkel op te volgen als CDU-partijvoorzitter, intussen zijn bezwaren geuit op het pact. Hij gaat daarmee in tegen Merkel die afgelopen weekend nog een pleidooi hield om te ondertekenen. Ook de CDU-afdeling in deelstaat Saksen-Anhalt is tegen. In Nederland wordt de discussie gevoerd en verschillende andere Europese landen zoals Denemarken en het Verenigd-Koninkrijk zullen wel tekenen, maar vergezellen de tekst van een interpretatieve nota.

Een oplossing die in ons land misschien ook soelaas kan bieden. Hoewel bij de N-VA te horen valt dat ‘zo’n tekst geen waarde heeft zolang niet elk land ondertekent’. Michel kan proberen om Europees nog iets op poten te zetten. De premier heeft al aangekondigd dat zijn regering contacten heeft met andere Europese landen over hun houding, naast een juridisch inhoudelijk analyse die gemaakt wordt van het pact.

Frankrijk maakte zonet nog eens duidelijk dat het geen problemen heeft met de tekst. ‘Ik waarschuw voor onwaarheden over deze tekst’, zei Frans president Emmanuel Macron tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met Premier Charles Michel (MR). Macron is op staatsbezoek in ons land. ‘Het is een goede tekst’, sprak hij aan de zijde van de Belgische premier. En zo geeft ook Michel onrechtstreeks opnieuw een signaal dat hij niet zomaar op zijn stappen wil terugkeren.

‘De macht zit bij de N-VA’

Intussen worden de verschillende kampen langs weerszijden dieper in hun loopgraven geduwd. Premier Charles Michel (MR) krijgt vandaag in Le Soir nog eens de wind van voren van PS-fractieleider Ahmed Laaouej. ‘De hele wereld weet nu dat de macht bij de N-VA zit’, wrijft hij Michel nog eens aan. Aan de andere kant blijft Vlaams Belang de druk op de N-VA opvoeren. Ze wijzen onder meer een hun petitie ‘Stop Marrakech’ die al door meer dan 33.000 mensen zou ondertekend zijn. Cijfers die moeilijk te controleren zijn.

De vraag is of de twee uit de loopgraven geraken. De top in Marrakech vindt plaats op 10 en 11 december. Maar zolang het dossier blijft aanslepen zal Michel wellicht elke week spitsroeden moeten lopen tijdens het vragenuurtje in het parlement.