Partijvoorzitter Bart De Wever tijdens het verkiezingscongres in het Capitool in Gent.
Foto: Belga

Bart De Wever op verkiezingscongres N-VA: "Gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen"

Meer Vlaamse welvaart, te bekomen dankzij confederalisme, ver weg van alles wat naar Vivaldi ruikt: dat was de boodschap van Bart De Wever op de verkiezingsmeeting van N-VA in Gent. Daar zette de partijvoorzitter samen met meer dan duizend leden de laatste rechte lijn richting 9 juni in. Hij schoof zichzelf daarbij ook opnieuw als kandidaat-premier naar voren.

20 jaar al staat De Wever aan het hoofd van de N-VA. Het maakt hem de langstzittende partijvoorzitter van het land. "20 jaar al geniet ik het voorrecht om voor jullie op een podium te mogen staan", steekt hij in het Capitole in Gent van wal. "In die tijd hebben we een hele weg afgelegd. Van een kleine beweging waar geen waarnemer een cent om wilde geven, tot de fiere Vlaamse volkspartij die we vandaag zijn."

De leden krijgen een bedankje voor hun steun, en krijgen in eenzelfde adem de vraag om de komende 6 weken een tandje bij te steken. "Spreek de mensen aan zoveel je kan, en confronteer hen met de waarheid. De waarheid dat onze welvaart op het spel staat."

"Schuldenberg steeds hoger"

‘Voor Vlaamse welvaart’: het is dé rode draad doorheen het verkiezingsprogramma van de Nieuw-Vlaamse Alliantie en dus ook doorheen De Wevers speech. Dat het vandaag aan die welvaart ontbreekt, is volgens hem de schuld van de federale Vivaldi-regering.

"Het Belgische begrotingstekort is onder Vivaldi met meer dan 20 miljard per jaar gestegen. En als Vivaldi verder gaat, komt daar de komende periode nog eens evenveel bij. De schuldenberg wordt steeds hoger en onze kredietwaardigheid steeds lager", klinkt het fors. "En dat terwijl niemand ter wereld hogere belastingen betaalt dan de werkende mensen in dit land" – verwijzend naar het OESO-rapport dat eerder deze week verscheen

"Zotten die werken"

Het zijn eigenlijk zotten die werken, zegt De Wever, met dank aan "het Vivaldi-beleid dat een enorme transfer heeft georganiseerd van werkenden naar niet-werkenden, niet toevallig de grootste kiezersgroep van de Parti Socialiste."

Naast Vivaldi moet ook de PS het eveneens meermaals ontgelden. "1.221 pagina’s telt het PS-programma. Kort samengevat: nog veel meer sociale uitgaven en nog veel meer belastingen. Werkenden verder afstraffen en de spaarder pluimen. Onze studiedienst telde ruim 10 miljard aan nieuwe belastingen in het programma. Magnette (voorzitter van de PS, red.) deed niet eens een poging om tegen te spreken dat het noorden daarvan 70 tot 80 procent zal moeten betalen."

3 keuzes

De partijvoorzitter verheft zijn stem: "Niet met ons, nooit met de N-VA, gedaan met Vivaldi. Gedaan met besturen zonder Vlaamse meerderheid." De boodschap wordt met luid applaus onthaald. Volgens De Wever zijn er 3 keuzes: "Kies voor een Vivaldi-partij en je krijgt de hoofdweg naar Vivaldi 2. Kies voor een extreme partij en je krijgt de omweg naar Vivaldi 2. Kies voor de N-VA en je krijgt een broodnodige kentering."

Krijgt de N-VA een sterk mandaat van de Vlaamse kiezer, "dan zal de N-VA mee besturen. Dan ben ik kandidaat om de volgende federale regering zelf te leiden". Een nieuw applaus voor zijn kandidatuur als premier volgt, "maar eigenlijk zou ik er geen willen. Wij dromen niet van federale ministerposten."

Het vormt een mooi bruggetje naar zijn blijvende oproep tot confederalisme. De partij is sinds jaar en dag voorstander van een confederalistisch systeem, waarbij België een bond van verschillende onafhankelijke staten wordt.

"De begroting moet op orde, mensen die gaan werken moeten altijd minimum 500 euro netto meer verdienen, het sociaal beleid moet veel rechtvaardiger worden, de wet op de kernuitstap moet eindelijk in de prullenmand, de investeringen in veiligheid en defensie moeten omhoog, en het migratiebeleid - Theo (Francken, red.) - moet op het Australisch model worden gebaseerd. Dat willen wij realiseren - in het besef dat dit in het huidig federaal keurslijf nooit kan lukken. Voor een sterk en democratisch bestuur, moeten we de omslag naar het confederalisme doordrukken."

Bekijk: N-VA-voorzitter Bart De Wever over deelname aan het bestuur

Videospeler inladen...

Meest gelezen