Giftige metalen in vapes kunnen hersenen en organen aantasten: ook op korte termijn blijvende schade mogelijk

© Sputnik

Uit nieuw onderzoek naar de gevolgen van vapen blijkt dat het gebruik van de elektronische sigaretten gevaarlijker is dan eerder werd gedacht. De auteurs van het onderzoek stellen dat de blootstelling aan giftige metalen in het lichaam verder gaat dan alleen de longen. Zelfs de hersenen worden door het vapen blootgesteld aan onder andere lood en uranium.

Luuk Smit, mts
Bron: De Telegraaf

Het vrijkomen van giftige metalen bij het vapen werd al eerder vermoed, maar op de hoeveelheden daarvan was nog weinig zicht. Volgens het nieuwe onderzoek uit het vakblad Tobacco Control verhoogt vapen het risico op blootstelling aan lood, uranium en cadmium. Deze metalen kunnen schade toebrengen aan de longen, de nieren, het hart en de bloedvaten en aan de hersenen. Door die blootstelling kan ook hersenschade ontstaan, zowel op korte als op lange termijn. Die schade kan onomkeerbaar zijn, zo waarschuwen de onderzoekers.

Het onderzoek kwam tot de conclusies na urineonderzoek van zowel vapers als niet-vapers. Bij mensen die vaker vapen zaten er meer zware metalen in de urine dan bij mindere gebruikers en niet-vapers. Die zouden voornamelijk uit de gloeidraad in de vape komen, aldus de onderzoekers. Nog los van de aanwezigheid van nicotine in het product, maken de onderzoekers zich ook zorgen om de vapes met smaakjes. Die zijn in België nog te koop, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Nederland. Hoe zoeter de smaak, hoe meer blootstelling aan uranium, zo stelt het onderzoek.

LEES OOK. Het moest voor een daling van het aantal rokers zorgen, maar dat is helemaal mislukt: steeds meer jongeren vapen

Zeer verslavend

Ons land verbiedt – als eerste Europese land – vanaf volgend jaar wel de verkoop van wegwerpvapes. Het verbod moet helpen voorkomen dat een nieuwe generatie rokers verslaafd raakt. Want niet alleen de zware metalen zijn een gevaar, ook de grote hoeveelheden verslavende nicotine in de vapes baart zorgen. Zo kan uit een vape meer nicotine komen dan uit een heel pakje sigaretten, menen artsen, waardoor ze nog verslavender zijn dan gewone sigaretten. Zij waarschuwen dan ook voor de grote gevolgen voor de samenleving als er niet snel actie wordt ondernomen tegen zowel het roken als het vapen.

LEES OOK. Alarmerend hoge concentraties gevaarlijke stoffen in e-sigaretten, blijkt uit Brits onderzoek: “Zouden niet verkocht mogen worden”

Waar men enkele jaren terug nog dacht dat vapen minder gevaarlijk was dan traditioneel roken, maar na meerdere nieuwe onderzoeken blijkt dat toch niet zo te zijn. In oktober vorig jaar sprak het Nederlandse Trimbos-instituut over “alarmerende cijfers”. Zo zouden veel jongeren van vape toch overstappen naar sigaret. Met name de lobby en de “sluwe marketing” rond de vape, met hippe kleurtjes, smaakjes en lampjes, is volgens experts zorgelijk. Het feit dat vapes nog niet extreem lang op de markt zijn, maakt de zorgen over de mogelijke langetermijneffecten des te groter.

Alle regels overtreden

Ook volgens een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie worden e-sigaretten steeds populairder. Ze hebben de conventionele sigaretten zelfs voorbijgestoken: 32 procent van de ondervraagde 15-jarigen gaf aan ooit e-sigaretten te hebben gebruikt en 20 procent in de 30 dagen voor de bevraging, ten opzichte van 25 en 15 procent voor gewone sigaretten.

LEES OOK. Meer jongeren gaan vapen, met risico op nicotineverslaving: “Het brengt me in een andere wereld”

Ook uit een onderzoek van de Britse openbare omroep BBC bleek dat e-sigaretten van Britse middelbare scholieren hoge concentraties van lood, nikkel en chroom bevatten. Zo hoog zelfs dat het niet meer veilig is. “In de 15 jaar dat ik analyseer heb ik nog nooit lood ergens in gezien. Geen van deze zouden verkocht mogen worden. Ze breken alle regels op het gebied van toegestaan metaal. Het zijn de ergste resultaten die ik heb gezien”, reageerde de betrokken laborant David Lawson op de onderzoeksresultaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen