© AFP

Alweer een aanslag: Texas jaagt op seriebommenlegger

Texas is bang van een bommenlegger die nu al vijf bompakketten liet ontploffen. Gisteren ontplofte een pakket bij FedEx, daarbij raakte een vrouw gewond. Bij eerdere explosies kwamen twee mannen om. De FBI trommelt honderden agenten op. “De maker van deze bommen weet heel goed waar hij mee bezig is.”

jesse van regenmortel

Er is een seriebommenlegger aan het werk. Dat vermoeden ze toch bij de Amerikaanse federale recherche FBI. In Schertz, bij San Antonio in het zuiden van de staat Texas, ontplofte gisterennacht een postpakket. Het pakje viel in een verdeelcentrum van pakjesdienst FedEx van een hoge op een lagere lopende band, en explodeerde. Zonder veel erg. Het ding was gevuld met spijkers. Een vrouw die op dat moment in de buurt was, raakte lichtgewond.

Maar de schrik zit er dus wel goed in. Het pakket was onderweg naar Austin, 100 kilometer naar het noorden. Daar ontploften in de afgelopen drie weken al vier bommen. Een seriebommenlegger dus. Al was dit de eerste keer dat die zijn goed per post verstuurde. Drie vorige bommen zaten ook verstopt in pakketten, een vierde ging af door middel van struikeldraad.

Een eerste ging af op 2 maart, toen Anthony Stephan House (29) een pakje voor zijn deur vond. Hij nam het mee naar binnen, de bom ging af en hij stierf. Elf dagen later overkwam Draylen William Mason (17) precies hetzelfde. Zijn moeder raakte zwaargewond. Nog op dezelfde dertiende maart raakte een vrouw van 75 jaar gewond door een derde bompakket.

“Praat aub”

Een dader met racistische motieven, dacht de politie, omdat de slachtoffers allemaal zwart of latino waren. De FBI deed een zelden geziene publieke oproep naar de dader. In de hoop dat die bekend zou maken waarom hij met die bommencampagne bezig was. “We hopen echt dat de bommenlegger ons contacteert, zodat we met hem kunnen praten”, zei Christopher Combs, de FBI-inspecteur die het onderzoek leidt.

Dat was zondag. Een paar uur na de oproep ontplofte de vierde bom. Twee mannen die in het zuidwesten van Austin op straat wandelden, ontstaken een explosief toen ze tegen een struikeldraad aanliepen. Ze raakten gewond. De mannen waren blank, dus de racismetheorie werd minder aannemelijk. Maar de paniek groeide.

350 agenten

De vier bommen waren gelijkaardig van makelij, dus vermoedt de FBI dat eenzelfde dader verantwoordelijk is. Het vierde explosief was wel gesofisticeerder dan de andere. “De struikeldraad verandert alles”, zegt Combs. “Wie dit maakt, weet wat hij doet. En hij heeft het niet langer gemunt op individuen, maar op eender wie.”

Meer dan 350 FBI-agenten zijn opgevorderd om de zaak te onderzoeken. “Een ongeziene mobilisatie”, zegt de recherche. De politie van Austin looft een beloning van 100.000 dollar (80.000 euro) uit voor informatie die tot de dader leidt. De staat Texas doet daar nog eens 15.000 dollar (12.000 euro) bovenop.