maandag 22 oktober 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Marija Bogojevska beweert te goedgelovig geweest te zijn als het over de geldzaken van haar partner ging. hbvl

Vriendin van makelaar is enige vrouw in de cel in ‘Operatie Propere Handen’

De vrouw die Veljkovic hielp witwassen

AntwerpenOf ze geen bankrekening voor hem kan openen in Belgrado “om zijn ouders te ondersteunen”? Marija Bogojevska, de Antwerpse vriendin van makelaar Dejan Veljkovic, doet het eind 2017 zonder verpinken. In maart 2018, blijkt uit een afgeluisterd telefoongesprek met haar moeder, is er het besef dat ze ongewild meedraait in een criminele witwascarrousel. En zo is ze – tussen acht mannelijke kopstukken – de enige aangehouden vrouw in Operatie Propere Handen.

Het is Marija Bogojevska die op woensdag 10 oktober in Antwerpen in alle vroegte de speurders binnenlaat. Ook aanwezig in het appartement: “supermakelaar” Dejan Veljkovic. De twee hebben al jaren een knipperlichtrelatie, want Veljkovic had tot voor kort ook nog een officiële vrouw met kinderen in Aalst. Uit die knipperlichtrelatie is ook een kindje (20 maanden oud) voortgekomen.

De speurders komen voor Veljkovic, spilfiguur in het grootschalige onderzoek naar matchfixing en witwaspraktijken in het Belgische voetbal. De man die, zo lekte afgelopen weekend uit, 200.000 euro zou hebben aangeboden aan Waasland-Beveren om KV Mechelen van degradatie te behoeden. Tot haar ontsteltenis moet ook de Antwerpse met roots in het Macedonische Skopje mee voor verhoor.

Goedgelovig

Het gerecht heeft sterke vermoedens dat ze een actieve rol speelde in het kluwen aan financiële constructies dat Veljkovic jarenlang uitwerkte om zwart geld van transfers wit te wassen. Zelf laat ze in haar verhoor uitschijnen dat ze lange tijd goedgelovig is geweest. En dat haar licht extravagante levensstijl voortvloeide uit het feit dat haar vriend als makelaar nu eenmaal grof geld verdiende. Zonder daar grote vragen bij te stellen.

Volgens onze informatie vroeg Veljkovic zijn vriendin in december 2017 om een bankrekening op haar naam te openen in de Servische hoofdstad Belgrado. Veljkovic was verwikkeld in een moeilijke echtscheiding en maakte haar wijs dat hij wat geld wou opzijzetten. Omdat je nooit weet waar zo’n scheiding financieel op uitdraait, was zijn uitleg. Dat geld, zei hij, kon dan ineens ook dienen om zijn ouders, die ginder wonen, te ondersteunen.

Ook zijn vaste zakenpartner Uros Jankovic, intussen eveneens aangehouden in het dossier, kreeg een volmacht op de rekening. En Veljkovic, die bleef maar geld storten, leert het onderzoek. Voor een totaal van “2 à 3 miljoen euro”. Toch, zegt een bron, hebben de ouders nooit een eurocent van dat bedrag gezien.

Bogojevska ontkent in alle toonaarden dat ze in die eerste maanden weet had van het echte motief achter die nieuwe bankrekening. Pas in maart 2018, zegt ze, is haar frank definitief gevallen. Een onderschept telefoontje naar haar moeder moet die bewering staven. In dat gesprek maakt ze zich zorgen over wat haar vriend uitspookt. “Dejan gebruikt mijn rekening om geld wit te wassen.” Naar de politie stappen doet ze echter niet.

Contracten ondertekend?

Dat Bogojevska ook contracten zou hebben ondertekend in zijn naam maakt voorwerp van het onderzoek uit. De twee, bevestigen meerdere aanwezigen op de Tongerse raadkamer, zijn nog steeds verliefd en hielden stiekem handjes vast tijdens de uiteenzetting van de onderzoeksrechter.

Haar advocaten, Frank Marneffe en Nathalie Buisseret hopen haar eerstdaags vrij te krijgen. Er wordt vermoed dat ze louter in de cel blijft om spilfiguur Veljkovic aan het praten te krijgen. Volgens zijn advocaat Kris Luyckx heeft er nog steeds geen echt grondig verhoor plaatsgevonden. Dejan zelf heeft maar één hoop: dat zijn Marija zo snel mogelijk huiswaarts kan. In eerste instantie kreeg ze vorige week al een enkelband toegewezen, maar het federaal parket ging meteen in beroep.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws