Politiediensten hebben het oude kantoorgebouw deze ochtend ontruimd.
Foto: AFP

"Grootste kraakpand van Frankrijk" met 450 daklozen ontruimd, 100 dagen voor Olympische Spelen

In Frankrijk is "het grootste kraakpand van het land" ontruimd. Het pand bood onderdak aan meer dan 450 daklozen. Dat meldt de prefectuur van Val-de-Marne. Volgens mensenrechtengroepen worden de geïmproviseerde overnachtingsplaatsen versneld ontmanteld nu de Olympische Spelen in Parijs eraan komen.

De ontruiming komt niet geheel onverwacht: de actie was enkele dagen geleden aangekondigd. Een groot deel van de 450 daklozen was daardoor al op eigen initiatief vertrokken uit het kantoorgebouw, dat ooit onderdak bood aan een busmaatschappij.

Ondanks de aankondiging trof de grote politiemacht, in totaal zo'n 250 agenten, toch nog 300 daklozen aan in het pand. Zij moesten omstreeks 8 uur gepakt en gezakt met valiezen en zakken het gebouw verlaten. Ze verhuizen nu naar opvangcentra in Ile-de-France of in de regio van Bordeaux.

Gepakt en gezakt staan de bewoners van het kraakpand opnieuw op straat.
Foto: AFP

Volgens de organisatie United Migrants is 80 procent van de inwonenden legaal in het land. Ze kozen ervoor in te trekken in het oude kantoorgebouw omdat ze geen onderdak vonden op de particuliere huizenmarkt of in afwachting waren van een sociale woning. 

Het pand in Vitry-sur-Seine van meerdere verdiepingen was tot de nok toe gevuld met matrassen, geĂŻmproviseerde douches met koud water deden dienst als badkamer.

In het pand verbleven vooral mensen die uit andere kraakpanden uit de regio Parijs werden verdreven. Een van hen is Ali, een schoonmaker in Disneyland Parijs. Hij was een tijdje geleden door de autoriteiten uit een ander kraakpand in Seine-Saint-Denis gezet en werd op de bus richting Toulouse geplaatst. De Soedanese vluchteling keerde een paar dagen later echter terug naar Parijs, zodat hij opnieuw kon gaan poetsen.

100 dagen voor de Spelen

De ontruiming komt er precies 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. Volgens de koepelorganisatie voor daklozen Le Versé de la Médaille is die timing niet toevallig. Ze waarschuwen al enkele maanden dat kraakpanden en geïmproviseerde verblijfplaatsen nu aan sneltempo ontmanteld worden.

Ook volgens Paul Alauzy, arts bij Dokters van de Wereld, houdt de ontruiming verband met de naderende Olympische Spelen. "De uithuiszettingen zijn al een jaar aan de gang en de ontruimde kraakpanden staan nog steeds leeg", vertelt hij aan AFP.

"Het zijn vooral Tsjadiërs, Soedanezen, Eritreeërs, Ivorianen en Guineeërs die uit de kraakpanden worden gezet: mensen die vast werk hebben, maar aan wie we geen appartementen willen verhuren. De enige oplossing blijft het kraakpand."

De ontmanteling van kraakpanden past in het plan van de Franse regering om het imago van de stad Parijs op te krikken. "Er is een sociale zuivering bezig om zich voor te bereiden op de komst van de toeristen en de Spelen", vertelt Jhila Prentis van de hulporganisatie United Migrants. 

Bekijk: VRT NWS-journalist Steven Decraene maakte een reportage over de voorbereidingen voor de Olympische Spelen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen