© BELGA

“Onmiddellijke verhuizing naar Gent en geen garanties voor personeel”: daarom sprong fusie tussen AVS en TV Oost af

Gent/Sint-Niklaas -

Geen garanties voor het personeel, wel een onmiddellijke verhuizing naar Gent. Dat zijn twee van de opvallende redenen waarom er geen fusie komt tussen de Oost-Vlaamse regionale zenders AVS en TV Oost.

Sander Luyten

“Het was een soort schoonheidswedstrijd. Sinds Mediahuis in september liet weten niet langer in te zetten op regionale televisie, moesten wij op zoek naar een nieuwe exploitant. We hebben alle geïnteresseerde partijen gezien en constructief met AVS gesproken, maar een concreet voorstel van Sam Baro is er niet geweest. Wel een intentieverklaring, en daar stonden dingen in die ons niet geruststelden.”

LEES OOK. Droom van één grote Oost-Vlaamse televisiezender spat uit elkaar: AVS grijpt na maanden onderhandelen naast TV Oost

Daarmee reageert Stavros Van Halewyck, hoofdredacteur van TV Oost, op de verbaasde reactie in De Gentenaar van Sam Baro, gedelegeerd bestuurder van AVS. Die stuurde aan op een fusie tussen de twee zenders. Zo wilde hij met behulp van schaalvoordeel één sterke Oost-Vlaamse zender creëren. Dat is ook de wens van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

“De historische schuld van AVS wordt stilaan afbetaald, maar blijft een bezorgdheid”, zegt Van Halewyck. “Bovendien kon AVS geen garantie geven dat al ons redactionele personeel, negen vaste werknemers en tien freelancers, in dienst kon blijven. Er werd ook een onmiddellijke verhuizing van Sint-Niklaas naar Gent gevraagd. AVS lijkt te willen terugschalen om vandaar te groeien en dat leidde tot koudwatervrees.”

Stabiliteit

En zo belandde TV Oost in de armen van Via Plaza nv, het mediabedrijf achter de digitale televisiezender Eclips TV en het merk Evenaar. “Zij bieden ons continuïteit: het personeel kan aanblijven, de samenwerkingen met Mediahuis blijven lopen, net als de projecten rond digitale versnelling”, zegt Van Halewyck. “We willen eerst stabiliteit in eigen huis en daarna kijken we naar de toekomst.”

Net als Sam Baro van AVS laat ook het bestuur van TV Oost de deur op een kier voor een eventuele fusie. “De minister wil een eengemaakte regionale omroep. Nu zitten we op een nulpunt. Als AVS in de toekomst voldoende garanties biedt en de juiste intenties heeft, is een fusie tussen de twee regionale zenders niet uitgesloten. Onze nieuwe overeenkomst loopt tot 2030, maar in de exploitatieovereenkomst staat dat als een fusie vóór 2030 mogelijk is, we die kunnen aangaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER