© Stijn Van de Sande

Spel op smartphone moet jongeren warm maken voor chemie

De leerlingen van BimSem mochten als eersten de Mechelse versie van de app ResourceCity uitproberen. In dit spel moeten deelnemers in de binnenstad en aan Technopolis op zoek naar chemische elementen. Het concept moet jongeren enthousiasmeren voor chemie.

Stijn Van de Sande

Het concept van ResourceCity valt het best te vergelijken met dat van Pokémon Go. Verspreid in het Mechelse stadscentrum en aan wetenschappelijk doe-centrum Technopolis kunnen spelers virtuele chemische elementen ontdekken aan de hand van augmented reality. Het is aan de gebruiker van de applicatie om alle elementen die er te vinden zijn te vangen. Bij elke element krijgen ze ook de nodige uitleg. Wie het spel volledig uitspeelt, krijgt een gratis toegangsticket voor Technopolis.

ResourceCity werd ontwikkeld door Vito en op vraag van de stad Mechelen beschikbaar gesteld in de Dijlestad. Zo is het element waterstof te vinden aan het gerechtshof en zuurstof aan BimSem. De leerlingen van die school testten de app als eersten uit. “Ik ben niet echt geïnteresseerd in chemie, maar dit is wel een leuke manier om de verschillende elementen te leren kennen. Als ik dit spel vaak genoeg speel, komt het misschien nog van pas tijdens de lessen”, zegt Zlatko Peeters (15) uit 3 LO en Sport.

“Het is de bedoeling dat we aan de hand van een laagdrempelig en leuk spelletje Mechelse jongeren kennis kunnen laten maken met chemie en hun interesse aanwakkeren”, zegt Stéphane Berghmans van Technopolis. “Want overal om ons heen zijn er chemische elementen, maar we beseffen dat niet altijd. Daarom hopen we op deze manier zo veel mogelijk jongeren te enthousiasmeren voor een wetenschappelijke carrière.”

“Fantastisch project”

“Deze applicatie biedt alleen maar voordelen”, zegt schepen van Jeugd Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “De jongeren leren spelenderwijs iets bij, worden gestimuleerd om chemie te ontdekken en leren ook nog eens op een originele manier onze stad kennen. Het is fantastisch dat we dit project kunnen lanceren.”

Schepen van Slimme Stad en Onderwijs Marina De Bie (Vld-Groen-M+) vult aan. “Dankzij dit spel worden slimme technologieën gecombineerd met onderwijs. De tabel van Mendeljev vanbuiten leren is waarschijnlijk niet voor iedereen even leuk, maar door het te koppelen aan een spel spreken we ongetwijfeld meer jongeren aan en maken we hen warm voor chemie.”