Is een beperkte kernoorlog mogelijk? ‘Nou, eigenlijk niet’, zeggen Amerikaanse militaire deskundigen

Recensie
Miljarden doden en een lange, ijskoude, nucleaire winter. De aarde herstelt, maar zonder mensen. Dat voorspelt Annie Jacobsen in haar boek ‘Kernoorlog’. Ze sprak tientallen beleidsmakers, die allemaal somber zijn.
Herman Veenhof Herman Veenhof
maandag 13 mei 2024 om 18:03 aangepast 14 mei 2024 10:24
Annie Jacobsen schreef als defensiespecialist een boek over kernoorlogen.
Annie Jacobsen schreef als defensiespecialist een boek over kernoorlogen. beeld Annie Jacobsen

In haar scenario drukt een Noord-Koreaanse leider op de rode knop. Nog voor de kernraketten boven de Verenigde Staten zijn, is er al een Amerikaans tegenoffensief. Maar de projectielen vliegen wederzijds over Rusland en Moskou lanceert in paniek ook al haar atoomwapens, omdat het detectiesysteem Toendra geen onderscheid maakt tussen overvliegen en neerkomen. Na 24 minuten is Amerika verleden tijd, na drie kwartier Europa, na anderhalf uur de rest van de wereld.

Bijna vierduizend brandhaarden van 250 vierkante kilometer genereren temperaturen van 82 miljoen graden Celsius, viermaal heter dan de zon. De enige overlevenden zijn de piloten in hun ruimtevaartuigen en de bemanningen van onderzeeboten; ze zijn gedoemd rond te cirkelen totdat hun..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Judith Koelemeijer schreef een boek over Etty Hilllesum, een Joodse vrouw die werd vermoord in Auschwitz.

Hoe kun je het goede in jezelf redden? Etty Hillesum trok het gebed op om haar heen als een beschuttende muur

Etty Hillesum beantwoordt vragen van donkere tijden. Dat deed ze als Joodse vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Haar biograaf Judith Koelemeijer slaat een brug tussen toen en nu voor de ND Boekenclub.

'Vanaf vannacht slaap ik op het dak' gaat over het terugvinden van een vroegere relatie die tegen alle verwachtingen in opbloeit.

Jens Grøndahl ontrafelt graag relaties die op de klippen lopen

Hoe verwerk je een MeToo-zaak in een roman. Jens Christian Grøndahl doet een tweede poging in Vanaf vannacht slaap ik op het dak.

Paul Lynch: 'De klop op de deur van de een, is een verre waarschuwing voor de ander'.

'Zal er in donkere tijden gezongen worden?', vraagt auteur Paul Lynch zich af

Je vraagt je af waarom dystopieën eigenlijk gelezen worden. Proberen we er moed aan te ontlenen, dat het bij ons nog wel meevalt? 'De klop op de deur van de een, is één verre waarschuwing voor de ander'

Jonathan Sacks heeft tientallen boeken op zijn naam staan.

Waarom zijn de boeken van Jonathan Sacks zo populair? 'Het is moedgevende theologie'

Met de recente verschijning van Deuteronomium zijn de vijf Thora-commentaren die Jonathan Sacks (1948-2020) schreef nu in de Nederlandse vertaling beschikbaar. Zijn werk is onder Nederlandse christenen populair.

Okke Wisse: 'Er ook mensen die in hun tbs-tijd studeren en boeken schrijven.'

Okke Wisse filosofeert in een tbs-kliniek: 'Hier worden levensvragen uitvergroot'

Okke Wisse is theoloog en werkt al dertig jaar als geestelijk verzorger, waarvan 21 jaar met tbs-patiënten. Aan een van hen schreef hij een twaalftal brieven, die hij bundelde tot een boek: Filosoferen in de tbs.

Fotocollage uit de oorlog van zeven broers en zussen Blom in uniform van WA en Jeugdstorm.

De oorlog sloeg een diepe kloof in de familie van oorlogshistoricus Hans Blom

Toen Hans Blom in 1959 met zijn ooms op vakantie in Duitsland was, zei oom Chris, uitkijkend over het Zwarte Woud, ineens: 'Als Duitsland de oorlog had gewonnen, was alles anders gelopen.'