Direct naar artikelinhoud
Opsporingsbericht

Twee jaar nadat gemaskerde mannen bankovervaller op straat doodschieten: politie zoekt getuigen

Twee jaar nadat gemaskerde mannen bankovervaller op straat doodschieten: politie zoekt getuigen
Beeld Federale politie

De politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor een dodelijke schietpartij uit 2016. Het slachtoffer, een bankovervaller, werd op straat in Molenbeek gedood door twee gemaskerde en gewapende mannen op een scooter. De politie is nu op zoek naar getuigen. 

Het incident deed zich voor ter hoogte van het Weststation, op zondag 25 september 2016 rond 21.40 uur. Op videobeelden is te zien dat een scooter daar voor de Audi A3 van de bankovervaller ging rijden en daarna in het midden van het kruispunt stopte. 

De bestuurder van de Audi A3 wou rechtsomkeer maken toen hij zag dat de motorrijder en diens passagier gemaskerd en zwaar gewapend waren, zo staat te lezen in het opsporingsbericht. Daarop opende de passagier op de scooter het vuur met een machinegeweer. Hij stapte van de scooter en doodde de autobestuurder met een handvuurwapen. Daarna gingen de daders er in volle vaart vandoor in de richting van de Brusselse ring.

Twee jaar nadat gemaskerde mannen bankovervaller op straat doodschieten: politie zoekt getuigen
Beeld Federale politie

Ongeval en carjacking

Amper 400 meter verderop, op het kruispunt met de Dilbeekstraat, raakte de scooter echter betrokken bij een verkeersongeval. De bestuurder verloor daarbij het bewustzijn. De passagier carjackte een auto, reed ermee tot bij het wrak van de scooter en probeerde de bewusteloze bestuurder op de achterbank van de wagen te duwen.

Op dat moment stopte er een Peugeot 308, waaruit een eveneens gemaskerde man stapte die de daders hulp bood. Vervolgens ging de passagier van de scooter op zoek naar het wapen dat achtergebleven was op de plaats van het ongeval. Daarna stapten de daders in de auto en sloegen ze op de vlucht in een onbekende richting.

Informatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een rood-zwarte Piaggio GP800 ging, met kentekenplaat M-AHX-976. De nummerplaat bleek gestolen te zijn in Courcelles. De daders hadden allen een wit masker op van het type Fantomas en gebruikten allerlei wapens, waaronder een machinegeweer van het type UZI.

Het slachtoffer is de 35-jarige Deniz Lal. De man uit Charleroi werd in 2009 tot vijf jaar cel veroordeeld nadat hij samen met enkele Waalse kompanen een bankdirecteur, diens broer en een medewerker had gegijzeld tijdens een tiger-kidnapping. Hij kreeg ook eerder al eens vijf jaar cel voor een bankoverval.

De politie roept eventuele getuigen op om zich te melden. Mocht u de daders herkennen of informatie hebben over dit feit of over de gebruikte voertuigen, dan kan u contact opnemen met de speurders op het gratis nummer 0800/30 300.