© Guy Puttemans

Kiana (10) lijdt aan zeldzame kanker: “Dure behandeling in Zwitserland is haar enige hoop”

Het begon met wat last van een stijve nek, maar in oktober vorig jaar kreeg de 10-jarige Kiana Laureyssens te horen dat ze getroffen was door een chordoom, een zeldzame kanker die amper één op de 15 miljoen kinderen treft. Zware chemotherapieën haalden niets uit. “Nu is al onze hoop gevestigd op een bestralingstherapie in het Zwitserse Zürich. Maar dat is duur”, zegt Kiana’s mama Aïssa uit Genk. Aïssa is zangeres, en wil samen met andere Vlaamse artiesten volgende maand geld inzamelen op een benefietconcert voor Kiana.

Roel Damiaans

De huisarts dacht eerst aan een verrekking of een ontsteking, als gevolg van het trampolinespringen. Maar de osteopaat voelde iets aan Kiana’s nek dat er niet hoorde te zitten. Een MRI-scan bracht een diagnose die insloeg als een bom bij de familie uit Holsbeek. Kiana had een chordoom, een zeldzame en uiterst kwaadaardige tumor in de wervelkolom die vooral voorkomt bij mensen tussen 40 en 60 jaar. Slechts één op de 15 miljoen kinderen wordt erdoor getroffen. En de levensverwachting is allesbehalve rooskleurig als het chordoom niet behandeld wordt.

Moeilijke vragen

“Het is allemaal heel snel gegaan”, zegt Kiana’s mama Aïssa Pipeleers (38), afkomstig uit Genk en verpleegster in Gasthuisberg in Leuven. “Op zo’n moment staat de wereld stil. Alles staat vanaf dan in het teken van de gezondheid van je kind. Als ouder word je geconfronteerd met vragen van je dochter waarop je het antwoord niet weet. ‘Heb ik kanker? Wat is dat? Ga ik mijn haartjes verliezen? Ga ik sterven, mama?’ Kiana was vroeger altijd een opgewekt meisje, ze heeft een heel sterk karakter. Maar de zware chemo heeft haar erg ziek gemaakt. Zo erg dat ze zei dat ze nog liever wilde sterven dan opnieuw chemo te moeten krijgen. Als we met de auto voorbij Gasthuisberg passeren, draait ze haar hoofd weg. Ze wil er niet meer aan herinnerd worden.”

Dure behandeling

Maar er gloort hoop aan de horizon. De specialisten in Leuven verwezen Kiana door naar een ziekenhuis in het Zwitserse Zürich. Dat is een van de weinige plaatsen in Europa waar het meisje behandeld kan worden met protonenbestraling. “In de VS hebben ze er al veel ervaring mee en boeken ze resultaten.”

Maar die behandeling kost handenvol geld. Daarom organiseert Aïssa, die in haar vrije tijd als zangeres te bewonderen is op Ment TV en op Vlaamse podia, een benefiet. “Ik heb nooit om geld willen bedelen en heb het idee van een benefiet altijd afgehouden. Maar nu kan het niet anders. We zullen bekendmaken welke kosten we dekken met het ingezamelde geld. Als er overschot is, schenken we dat aan Kiana’s school en aan vzw Tukie. Die organisatie helpt ouders met zieke kinderen die een behandeling in het buitenland moeten krijgen.”

Het benefietconcert vindt plaats op zaterdag 23 juni in het Technisch instituut Sint-Paulus in Mol. Aïssa gaat er zingen, samen met collega-artiesten Marjan Berger, Luc Van Meeuwen, Salim Seghers, Guy Neve en vele anderen. “Ik ben van plan om een speciaal lied te maken voor mijn dochter en wat ze meemaakt”, zegt Aïssa.

Meer info: www.benefietkiana.be