Foto: Belga
Foto: AFP

8 op de 10 Europeanen vinden stemmen bij Europese verkiezingen nog belangrijker door huidige geopolitieke situatie

8 op de 10 Europeanen vinden het nog belangrijker om te gaan stemmen door de huidige geopolitieke situatie. Dat blijkt uit de Eurobarometer. 6 op de 10 Europeanen tonen ook interesse om daadwerkelijk te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. De belangstelling voor de Europese verkiezingen en de waarschijnlijkheid dat burgers gaan stemmen, zijn sinds de laatste enquĂŞte in het najaar van 2023 toegenomen.

De oorlog in OekraĂŻne, het conflict in Gaza of de spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Europeanen maken zich zorgen over de huidige geopolitieke situatie. Dat blijkt uit de laatste Eurobarometer voor de Europese verkiezingen in juni. 81 procent van de Europeanen vindt het nu nog belangrijker om te gaan stemmen in juni, ook 8 op de 10 Belgen denkt daar zo over.

60 procent van de Europeanen en 59 procent van de Belgen toont ook interesse om daadwerkelijk te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen in juni. Ter vergelijking: in de Eurobarometer afgenomen voor de Europese verkiezingen van 2019 was dat nog 5 op de 10 Europeanen. Uiteindelijk bracht de helft van de Europeanen daadwerkelijk een stem uit voor het Europees Parlement bij de verkiezingen in 2019.

Armoede, migratie, landbouwbeleid en klimaat als belangrijkste verkiezingsthema's

In België zijn de belangrijkste thema's de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting (34 procent), migratie (31 procent), landbouwbeleid (27 procent) en maatregelen tegen klimaatverandering (27 procent).

Europeanen zien dan weer de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting (33 procent) en volksgezondheid (32 procent) als de belangrijkste thema's voor de aankomende verkiezingen. Steun voor de economie, het creëren van nieuwe banen en Europese defensie en veiligheid staan samen op de derde plaats met 31 procent. 

Defensie belangrijker geworden

Het belang dat burgers hechten aan een Europees defensie- en veiligheidsbeleid is in de loop van de zittingsperiode toegenomen, blijkt uit de Eurobarometer. De belangrijkste reden is de Russische agressie tegen OekraĂŻne.

In 9 EU-lidstaten wordt dit als het belangrijkste verkiezingsthema gezien, vooral in landen rond de Oostzee zoals Denemarken (56 procent) en landen die grenzen aan Rusland zoals Finland (55 procent) en Litouwen (53 procent).

Bijna driekwart van de Europese burgers zegt dat Europese beslissingen een impact hebben op hun dagelijks leven. 1 op de 5 geeft zelfs aan dat de maatregelen "zeer veel" impact hebben. 7 op de 10 Europeanen is het erover eens dat hun land voordelen haalt uit het EU-lidmaatschap.

De Eurobarometer van het Europees Parlement werd tussen 7 februari en 3 maart 2024 uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian (voorheen Kantar) in alle 27 EU-lidstaten. In totaal zijn er 26.411 EU-burgers bevraagd.

Meest gelezen