Direct naar artikelinhoud
Kunst

Expertencommissie onderzoekt MSK-kunst

Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

Een twintigtal kunstwerken van Russische avant-gardisten die in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) hangen worden door een expertencommissie gescreend.

Begin deze week ontstond commotie rond de werken toen tien kunsthandelaars in een open brief de authenticiteit ervan in vraag stelden. De werken komen uit de collectie van Igor en Olga Toporovski en werden door hen in bruikleen gegeven aan het MSK. Hoewel het museum een grondig kunsthistorisch onderzoek naar de werken voerde, blijkt er toch gegronde twijfel te zijn over de echtheid ervan.

In een poging duidelijkheid te scheppen roepen het MSK, de stad Gent en minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) nu een expertencommissie in het leven die bijkomend onderzoek gaat uitvoeren naar de werken van onder anderen Kandinsky, Tatlin en Malevich. Igor Toporovski, die de werken via zijn Dieleghem Stichting naar Gent versluisde, gaat akkoord met de bijkomende onderzoeken.

"Aangezien de discussie omtrent de echtheid van de collectie Toporovski grote proporties aanneemt, lijkt het ons raadzaam om snel voor klaarheid te zorgen", laat Gatz weten. "De expertencommissie zal een aantal kunstwerken van Toporovski onderwerpen aan een technisch materiaalonderzoek."