Direct naar artikelinhoud
Australian Open

Waarom David Goffin al in de tweede ronde uitgeschakeld is op de Australian Open

David Goffin sukkelde met de warmte op de Australian Open.Beeld AP

Exit in de tweede ronde van de Australian Open. Neen, dit hadden ook David Goffin en zijn entourage niet zien aankomen. De outsider voor de titel verloor van de Franse veteraan Julien Benneteau: 6-1, 6-7, 1-6, 6-7. Wat liep er fout?

Op zoek naar oorzaken voor de nederlaag komen we al snel uit bij de hitte. De temperaturen flirtten met de 40 graden in Melbourne Park en baan 2 was een braadpan waarin David Goffin (ATP 7) nooit zijn normale rendement kon halen. De benen oogden minder fris, de anticipatie was minder scherp en het tempo kon slechts sporadisch opgedreven worden.

"De omstandigheden waren zwaar voor iedereen", zei Goffin (27). "Deze hitte verzwakt de spelers toch wat. Telkens als je na de kantwissel de baan opkomt, krijg je een K.O. te verwerken. Daardoor beweeg je minder goed. Je durft ook minder energie in je verdediging te steken omdat het misschien een lange match zal worden. Dat leidt ertoe dat het allemaal minder dynamisch wordt. En als ik minder snel beweeg, kom ik in een ritme dat niet het mijne is en speel ik een tennis dat me minder ligt. Het hangt allemaal samen."

Bovendien kende onze landgenoot in het verleden, onder meer hier in Melbourne en ook op de US Open, al eens problemen met de warmte. "Dit was niet hetzelfde", meende Goffin. "Het waren vooral de omstandigheden die me parten speelden: de ballen die sneller door de lucht vlogen, een gebrek aan controle en een slecht gevoel in mijn racket."

'Deze hitte verzwakt de spelers toch wat. Je durft minder energie in je verdediging te steken omdat het een lange match kan worden'
David Goffin, tennisser

Hoge verwachtingen

Het is mogelijk dat de verwachtingen - ook (onbewust) binnen zijn eigen clan of zelfs in zijn eigen hoofd - toch wat storing veroorzaakten. Combineer dat met de angst voor de hoge temperaturen, het feit dat Julien Benneteau (ATP 59) wel zou profiteren van de snelle baan en daarenboven hun laatste ontmoeting in Paris-Bercy gewonnen had, en je komt bij een hoop onzekerheid bij Goffin.

Nooit eerder werd hij als schaduwfavoriet voor een grandslamtitel aangeduid. En in het verleden is al gebleken dat de 27-jarige Luikenaar altijd wat tijd nodig heeft om te wennen aan een nieuwe status. Ook in zijn eerste wedstrijd op deze Australian Open tegen Matthias Bachinger haalde Goffin niet zijn beste niveau. "Er waren nogal wat verwachtingen", gaf Goffin toe. "Maar dat heeft geen rol gespeeld, want die verwachtingen zijn er ondertussen al vijf jaar. Ik heb gewoon mijn beste tennis niet kunnen brengen."

Terneergeslagen stond ook coach Thierry Van Cleemput de Belgische pers in Melbourne te woord. "Ik heb hier geen uitleg voor", zei de Henegouwer na de onverwachte nederlaag van zijn pupil. "Dit is echt wel een klap in het gezicht. Ik kan alleen maar zeggen dat dit David niet was op de baan."

Nochtans was alles op voorhand doorgesproken met de dokter om Goffin goed voorbereid aan de start te krijgen, zei Van Cleemput. "Ik maak me echter niet ongerust want zulke nederlagen komen in elk grandslamtoernooi voor. David is ook een apart geval: hij heeft zijn goesting, zijn vista en zijn benenspel nodig om te presteren. Hij is geen machine, hé."

'Ik maak me echter niet ongerust want zulke nederlagen komen in elk grandslamtoernooi voor'
Thierry Van Cleemput, coach David Goffin

Nog eentje dan om een uitleg te vinden: zijn gechargeerd seizoenseinde van 2017, waarin hij voor het tweede jaar op rij acht weken na elkaar vol aan de bak moest. De fysieke en emotionele belasting, met een Masters- en Davis Cup-finale, viel absoluut niet te onderschatten. Daartegenover stonden amper tien dagen vakantie, twee schamele weekjes voorbereiding en geen enkele officiële wedstrijd voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Even herbronnen

"Ik weet niet of dat van tel was", hield Goffin de boot af. "Je kunt heel wat oorzaken opsommen, maar we moeten het nu ook niet gaan overanalyseren." Dat vond ook Van Cleemput: "Dit is maar één grandslamtoernooi, er zullen nog veel gevechten volgen. Daarentegen moeten we wel goed nadenken over hoe we de volgende weken aanpakken."

Te beginnen met een Davis Cup-duel tegen Hongarije, begin februari. In theorie heeft Goffin nu tijd en rust genoeg om daaraan mee te doen. "We zullen zien", bleef Goffin op dat punt vaag. "Ik denk niet dat ik mijn plannen zal veranderen, maar er is nog niets beslist. Ik hoop alleszins deze nederlaag vlug achter mij te laten en er snel weer te staan."