Direct naar artikelinhoud
Australian Open

Elise Mertens plaatst zich voor allereerste keer voor achtste finales Grand Slam

Elise Mertens plaatst zich voor allereerste keer voor achtste finales Grand Slam
Beeld AFP

Bij haar eerste deelname op de Australian Open staat Elise Mertens (WTA 36) zowaar in de achtste finale. Twee uur moest ze zwoegen in de bakoven van de Hisense Arena maar met 7-5, 6-4 ging ze voorbij Alizé Cornet (WTA 41). Met Petra Martic (WTA 81) als volgende tegenstandster zit een plaatsje in de kwartfinale er zeker in.

Opnieuw meer dan 40 graden op Melbourne Park vandaag. Toeschouwers werden aangemaand voldoende te drinken en de schaduw op te zoeken. De speelsters moesten wel de bloedhete arena in. Maar Elise Mertens toonde al eerder dat ze fysiek en mentaal uit zeer sterk hout gesneden is. Tegen de theatrale Alizé Cornet ging Mertens voortvarend van start. Met harde returns zette ze veel druk op de Franse service en dat resulteerde zelfs in een bal voor een 5-1-voorsprong. Het was net op dat moment dat het momentum van kant wisselde. Mertens leek toch wat last te krijgen van de hitte en moest het tempo laten zakken. Cornet rook bloed en maakte vier games op rij om naar 5-4 te gaan. De 22-jarige Limburgse rechtte net op tijd de rug en kon uiteindelijk, met wat Franse hulp – Cornet zou eindigen met elf dubbele fouten – toch de eerste set binnenhalen. (lees hieronder verder)

Twitter bericht wordt geladen...

In haar eerste Australian Open stond Mertens op één set van de vierde ronde en die kwam begin tweede set wel heel dichtbij. Na een vreemde servicebeweging leek Cornet in elkaar te zakken en ging ze languit op de baan liggen. Na even wachten kon ze toch het spel hernemen maar kon ze Mertens niet van een 4-1-voorsprong houden. Met de kinesist en dokter op de baan, die Cornet’s bloeddruk controleerden, leek het gewonnen spel voor Mertens.

De 27-jarige Française Cornet staat echter niet alleen bekend vanwege haar groot showgehalte maar ook omwille van haar wilskracht. Ze knokte zich terug in een tweede set die gekenmerkt werd door heel wat servicebreaks. Uiteindelijk mocht onze landgenote bij 5-4 serveren om haar grootste grandslamresultaat tot op heden te boeken.

Met bijna twee uur stomend tennis op de klok werd het nog verschrikkelijk spannend. Mertens liet drie matchpunten onbenut, onder meer door enkele dubbele fouten, en zag Cornet zich nog tot aan een breakpunt werken. Gelukkig serveerde de beste Belgische speelster dat weg om even later bij matchpunt vier wel de vuist in de lucht te kunnen steken.

“It was very hot”, lachte Mertens na afloop. “Maar het was voor beiden natuurlijk hetzelfde. Dit waren mogelijk de zwaarste omstandigheden waar ik al in gespeeld heb. Maar ik ben blij dat ik dat hier kan doen, want ik hou van Australië.” Vorig jaar stond ze al eens in de derde ronde van Roland Garros maar dit is nog straffer. “Dit is erg speciaal”, wist ook Mertens. “Begin 2017 stond ik nog niet eens in de top 100. Na het tornooi van Hobart toen kwam ik er wel in en sindsdien is het alleen maar crescendo gegaan. Ik ben alleszins ook blij met mijn goede start dit jaar.” Die start kan nog een heel pak mooier gemaakt worden als ze zondag wint van Petra Martic.

Geen succes in dubbelspel

Mertens kon zich vandaag, aan de zijde van de Nederlandse Demi Schuurs, wel niet plaatsen voor de tweede ronde van het dubbelspel.

Mertens en Schuurs gingen er in de eerste ronde in twee sets uit tegen het Australische duo Ashleigh Barty en Casey DellAcqua: 6-3 en 7-5 na 1 uur en 18 minuten.

Geen succes in dubbelspel
Beeld Photo News
Geen succes in dubbelspel
Beeld AFP
Geen succes in dubbelspel
Beeld AFP
Geen succes in dubbelspel
Beeld AFP