Premier May overleeft vertrouwensstemming met de hakken over de sloot

© AP

Opnieuw hoogspanning in het Britse Parlement. Nadat haar brexit-deal werd weggestemd, heeft Premier May woensdagavond een vertrouwensstemming overleefd, zij het nipt.

evdg,adm

Labour-leider Jeremy Corbyn had May uitgedaagd nadat het parlement dinsdagavond met een overweldigende meerderheid het brexit-akkoord van de Tory-premier en de Europese Unie had verworpen. May blijft na de gewonnen vertrouwensstemming wel in het zadel zitten, maar ze komt opnieuw verzwakt uit de strijd. Een marge van negentien stemmen betekent dat ze zonder de steun van de tien Noord-Ierse Unionisten van de DUP de stemming zou hebben verloren. De DUP liet niet na dat punt ook zelf te benadrukken.

Dat Corbyn in het zand bijt, heeft als gevolg dat er niet meteen nieuwe verkiezingen komen en dat de Labour-leider zijn ambitie om premier te worden voorlopig mag opbergen. Hoe het de komende dagen en weken dan wel verder moet, is voor niemand duidelijk. Maandag wordt May in het parlement verwacht om toelichting te geven.

En wat nu?

Meteen na de stemming zei May dat ze overleg wil plegen met de andere fracties. Zo hoopt ze overeenstemming te vinden over een plan van aanpak voor de brexit. Jeremy Corbyn eiste meteen dat de regering elke kans op een brexit zonder akkoord (een zogenaamde ‘no deal’) op 29 maart uitsluit. Hoe hij zijn eigen strategie zou aanpassen, zei hij niet. Het is niet uitgesloten dat Labour de organisatie van een tweede referendum gaat bepleiten.

Ook hier nog steeds: onduidelijkheid troef. Europa gaf al aan dat de brexit-deal niet heronderhandeld kan worden. Een document met enkele verduidelijkingen is momenteel het enige haalbare.

LEES MEER. Jobs, geld, citytrips,... Dit zijn gevolgen van ‘harde Brexit’ voor ons: “Vlaanderen zal zwaar getroffen worden” (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen