De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Opinie
Geweldloos verzet, de meest effectieve manier om je maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig of harmonieus, betoogt Lodewijk van Oord.
Lodewijk van Oord • schrijver. Hij doceerde conflictstudies en geschiedenis van het Midden-Oosten
maandag 20 mei 2024 om 05:00 aangepast 18:05
In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.
In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie. beeld anp

De afgelopen tijd heb ik met groeiende interesse gekeken naar de studentenprotesten tegen het Israëlische offensief in Gaza en de vermoede genocide die zich daar voltrekt. Deze demonstraties en kampementen begonnen aan de Columbia-universiteit in New York en verspreidden zich snel over andere universiteiten in de Verenigde Staten. Inmiddels hebben studenten aan honderden universiteiten in de Verenigde Staten en de rest van de wereld zich hierbij aangesloten.

Vaak verlopen deze demonstraties buitengewoon gemoedelijk en is er constructief overleg tussen studenten en bestuurders. De eerste successen zijn geboekt. De Londense Goldsmiths-universiteit willigt de eisen van de studenten in. De universiteit beëindigt haar investeringen in Israëlis..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de afgelopen dertig jaar is de Franse overheid niet in staat geweest om de zo noodzakelijke economische hervormingen door te voeren. Als ze al enige moed daartoe toonde, werd ze prompt geconfronteerd met protestacties.

Voorstel om EU-budget te verdubbelen is onaanvaardbaar. Dan gaan we fors meer belasting betalen

Frankrijk vraagt meer geld van de EU en daar zullen ook de Nederlanders voor moeten gaan betalen. Volgens Jan Schippers is de reden dat de Fransen zelf geen impopulaire maatregelen willen nemen.

Het woord ‘evangelie’ betekent zelf al ‘goed nieuws’, zegt een van de lezers.

Wat is volgens u het goede nieuws van het evangelie? 'Het reikt veel verder dan individuele vergeving'

Het thema van de EO-jongerendag is ‘Goed nieuws’. Uit onderzoek blijkt dat het goede van het evangelie per leeftijd anders wordt ervaren. Zeven ND-lezers delen wat dat goede voor hen inhoudt.

Afbeelding

Dit is waarom media volgens ChristenUnie-jongeren minder aandacht moeten geven aan peilingen

Peilingen zijn handig voor politieke partijen, maar hebben een schaduwzijde, volgens een werkgroep van PerspectieF. En verbieden is niet altijd de oplossing; in Italië omzeilde een krant dat verbod met codetaal.

Na doorvoering van de politieke plannen presteren we ondermaats in vergelijking met ons omringende rijke landen.

Het zou goed zijn juist te investeren in ontwikkelingssamenwerking - ook voor Nederland zelf

De komende jaren wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Dat is niet alleen beschamend, maar ook verre van strategisch, vinden Tessa Teurlings en Charlotte Ariese, die beide werkzaam zijn in de sector.

De jonge klimaatwetenschapper Hannah Ritchie werd, net als veel leeftijdsgenoten, bevangen door klimaatangst en -depressie. Maar ze maakte een belangrijke omslag.

Dankbaarheid voor het goede motiveert meer dan angst voor de (klimaat)hel

Het is hoog tijd voor wat goed nieuws, vindt hoogleraar Govert Buijs. ‘De huidige stemming in de samenleving is vaak zuur en cynisch, of juist humorloos-fanatiek.’ Terwijl er veel positief klimaatnieuws is.

Wim Eikelboom in de IJssel. 'Onze rivieren hebben ons Nederlandse DNA gevormd.'

We denken dat we de rivieren In Nederland moeten temmen en dat keert zich tegen ons

In Nederland staat de bevaarbaarheid van rivieren voorop. Laten we onze grote rivieren meer omarmen als bondgenoten, stelt rivierjournalist Wim Eikelboom voor.