Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

Nieuws
Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.
anp
maandag 20 mei 2024 om 04:04
Afbeelding
beeld anp

Lai is, net als zijn voorganger Tsai Ing-wen, lid van de Democratic Progressive Party (DPP), een partij die zich inzet voor de soevereiniteit van Taiwan. China ziet Taiwan als een afvallige provincie van de Volksrepubliek. Beijing heeft Lai sinds zijn overwinning afgedaan als een ‘gevaarlijke separatist’ die voor ‘oorlog en achteruitgang’ in Taiwan zal zorgen.

Lai heeft zich in het verleden uitgesproken voor de onafhankelijkheid van Taiwan, maar heeft in de afgelopen periode zijn toon gematigd en gesproken over ‘het behouden van de status quo’, wat inhoudt dat Taiwan zijn soevereiniteit behoudt zonder zich onafhankelijk te verklaren.

Tijdens zijn inauguratietoespraak maandag zal Lai goede wil tonen tegenover China en oproepen tot een vredige houding aan beide kanten van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, zo laat een ingewijde weten aan persbureau Reuters.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

Afbeelding

Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

Afbeelding

Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een 'breekpunt' kan zijn voor zijn aanhangers.

Afbeelding

Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist.

Afbeelding

Noord-Korea stuurt geen ballonnen met afval meer naar Zuid-Korea

Noord-Korea laat voorlopig geen ballonnen met allerlei afval meer naar Zuid-Korea vliegen. Dat meldt het land via het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Afbeelding

Rentebesluit ECB staat centraal in nieuwe beursweek

De beurshandel staat komende week voor een groot deel in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt naar alle waarschijnlijkheid de rente voor het eerst sinds de historische reeks renteverhogingen in 2022 begon.