Archiefbeeld: fietstocht van de Heistse seniorenraad.© Kristof Van Rompaey

Heistse seniorenraad legt aanbevelingen voor volgende bestuursperiode vast in memorandum

Heist-op-den-Berg -

De seniorenraad van Heist-op-den-Berg overhandigde recent een memorandum aan alle politieke partijen die in oktober deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De raad geeft daarin een reeks aanbevelingen mee voor het seniorenbeleid in de volgende bestuursperiode.

Kristof Van Rompaey

De seniorenraad adviseert het lokale bestuur over alle beleidsdomeinen die rechtstreeks of onrechtstreeks gevolgen hebben voor senioren. Hun memorandum is opgedeeld in negen speerpunten. De raad vraagt bijvoorbeeld dat ouderen een stem krijgen in het lokale beleid, onder meer via een sterke seniorenraad, maar ook door rechtstreeks aan politiek te participeren met een plaats op een kieslijst. “Zorg bovendien dat wie digitaal minder vaardig is, ook kans krijgt om deel te nemen aan bevragingen”, zegt voorzitter Roger Oeyen. “Stimuleer ook de inspraak van bewoners van woonzorgcentra en van hun familieleden.”

De Heistse senioren verwachten ook een toegankelijke, gezonde en leeftijdsvriendelijke omgeving die senioren ‘uit hun kot’ lokt, zonder drempels en met voldoende rustbanken en groen. De raad vraagt daarenboven een lokaal woonbeleid dat rekening houdt met ouderen. Dat kan onder meer door senioren te informeren over een aangepaste woninginrichting en subsidieaanvragen, het voorzien van aangepaste seniorenwoningen in alle nieuwe woonontwikkelingen in het centrum en het zoeken naar aangepaste woonvormen.

Intergenerationele solidariteit

Nog van belang vindt de raad vlotte en veilige verplaatsingen voor senioren en het bevorderen van hun participatie en engagement. Ook op de verlanglijst: een dienstverlening op maat van iedereen en een sterk lokaal zorgbeleid. “Senioren in armoede mogen niet uit de boot vallen en de intergenerationele solidariteit moet bevorderd worden”, voegt Oeyen toe.

Dat laatste wil de raad bereiken door een verbetering van de publieke beeldvorming over senioren en door werk te maken van een lokaal klimaatbeleid. “De meeste senioren zijn ook grootouders”, stelt Oeyen. “Wij hopen dat de aarde leefbaar blijft voor onze kleinkinderen.”

“Alle senioren hebben het recht om actief en kwaliteitsvol ouder te worden en om volwaardig deel te blijven uitmaken van de samenleving”

Roger Oeyen

Voorzitter seniorenraad

Heist-op-den-Berg telt inmiddels 10.045 65-plussers, of 22,7 procent van de bevolking. “2.863 van hen zijn 80-plussers, ofwel 6,5 procent van de bevolking”, zegt Oeyen. “Tegen het einde van de komende legislatuur telt onze gemeente 11.725 65-plussers, waarvan 3.284 80-plussers. In 2040 nemen de 65-plussers toe tot 13.222, de groep 80-plussers tot 4.349.”

Beleid evalueren

“Senioren vormen dus een groeiende bevolkingsgroep met uiteenlopende behoeften door de grote leeftijdsverschillen, verschillende levenssituaties en verschillende interesses”, vult hij aan. “Alle senioren hebben het recht om actief en kwaliteitsvol ouder te worden en om volwaardig deel te blijven uitmaken van de samenleving.”

De seniorenraad hoopt erop dat de politieke partijen rekening houden met hun aanbevelingen bij de opmaak van hun verkiezingsprogramma’s en dat het volgende bestuur ze opneemt in het meerjarenplan 2025-2031, samen met de nodige middelen.

Voor de opstelling van het memorandum baseerde de raad zich op informatie uit het ouderenbehoeftenonderzoek, besprekingen in een werkgroep van de raad en overleg met de ledenorganisaties van de raad. Tegen 2028 vraagt de raad een nieuw behoeftenonderzoek om het beleid te evalueren en bij te sturen waar nodig. “We zullen hier graag aan meewerken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2024