Freddy Horion met zijn eeuwige zonnebril in de rechtbank in 1980

Belgische Staat gaat in cassatieberoep tegen beslissing om zesvoudig moordenaar Freddy Horion (76) vrij te laten 

De Belgische Staat gaat in cassatieberoep tegen de beslissing om Freddy Horion (76) uit de gevangenis te halen. Eind december had het hof van beroep van Antwerpen geoordeeld dat hij tegen eind juni naar een instelling buiten de gevangenis moest worden gebracht. 

Freddy Horion is in 1980 veroordeeld voor zes moorden, en zit al 44 jaar in de cel. Dat maakt van hem een van de langstzittende gedetineerden van ons land. Hij is intussen 77 jaar en probeerde de afgelopen jaren verschillende keren vervroegd vrij te komen, telkens zonder succes. 

Een leren jas, lange haren en een eeuwige zonnebril. Zo leerde ons land Freddy Horion kennen in de zomer van 1979. Hij is verantwoordelijk voor zes moorden.

Op 23 juni 1979 dringt hij samen met handlanger Roland Feneulle een villa in Sint-Amandsberg binnen. De overval mondt uit in een koelbloedige moordpartij. Roland Steyaert, zijn vrouw Leona, hun dochters Hilde en Anne-Marie en haar verloofde Marc worden vermoord. Later bleek dat hij ook verantwoordelijk was voor de moord op een Poolse winkelierster.

Voor de moorden werd hij veroordeeld tot de doodstraf, die automatisch omgezet werd in levenslang. Een portret van de man kan je hier lezen. 

In december kreeg hij dan toch zicht op een mogelijk leven buiten de gevangenismuren. Dat zit zo: in 2018 oordeelde een team van gerechtspsychiaters dat hij niet meer gevaarlijk is, en dat hij niet thuishoort in een gevangenis, maar in een forensisch psychiatrisch centrum.

Omdat dat niet gebeurde, veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ons land in mei vorig jaar, en het hof van beroep in Antwerpen is gevolgd in die beslissing. Volgens dat arrest moet Horion tegen eind juni naar een instelling buiten de gevangenis gebracht worden. Als dat niet gebeurt, volgt een dwangsom van 1.000 euro per dag. 

Na de uitspraak reageert minister van Justitie Van Tigchelt (Open VLD) dat hij het arrest grondig zou bestuderen.

Nu is beslist dat de Belgische Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak. Het Hof van Cassatie is het hoogste rechtshof in ons land. Dat spreekt zich nooit uit over de inhoud van een zaak, maar controleert wel of een proces correct verlopen is. Als het Hof van Cassatie oordeelt dat er fouten gebeurd zijn, moet de zaak door een ander hof van beroep opnieuw bekeken worden. 

Meest gelezen