Moest Vietnamese vrouw sterven omdat kersvers gezinnetje van elektricien zijn dubbelleven zou ontdekken?

De aangehouden elektricien John V. (29) verklaart dat hij zijn Vietnamese slachtoffer in de auto heeft gedood. Nadien reed hij naar Geluwe, waar hij haar lichaam in brand stak. Het gevolg van een discussie, zegt hij zelf. Het gerecht heeft echter vermoedens dat hij de moord zorgvuldig heeft voorbereid.

Marc Klifman en Tim Lescrauwaet

Met zijn hoofd verstopt onder een politiejas, zo werd John V. gisterochtend binnengeleid in het gerechts­gebouw van Ieper. De raadkamer besliste om de elektricien uit Zonne­beke minstens een maand langer in de cel te houden. Een formaliteit, natuurlijk, want John V. legde vorige week al volledige bekentenissen af over de moord op de Vietnamese Nguyen Thi Xuan (28).

© Federale politie

Met de arrestatie van John V. afgelopen donderdag komt er na twee jaar eindelijk meer duidelijkheid over de mysterieuze dood van het Aziatische slachtoffer.

John V. en Thi Xuan leerden elkaar in 2016 kennen in Japan. Zij was afkomstig van Vietnam, maar studeerde daar. Hij werd voor enkele maanden naar daar gestuurd door zijn werkgever voor een project. John V. zou zich in Japan hebben voorgedaan als een vrijgezel toen hij met Thi Xuan in contact kwam. Op zijn initiatief kwam ze in november 2016 – amper enkele weken na de geboorte van zijn zoontje – naar ons land. John V. had haar uitgenodigd en hielp haar zelfs met het aanvragen van een toeristenvisum. Het gerecht kon hem op die manier uiteindelijk ook ontmaskeren. Opmerkelijk is dat hij de jonge vrouw kort na aankomst in België – hoogstens enkele uren later al – met veel geweld om het leven bracht.

Verbrand in de sloot

Volgens zijn eigen verklaringen gebeurde dat in zijn wagen en sloeg hij compleet door na een hoog oplopende discussie. Waar die ruzie precies over ging, daar blijft hij vaag over. Nadien zou hij nog een tiental kilometer met het slachtoffer in zijn wagen hebben rondgereden om haar uiteindelijk in een sloot in Geluwe in brand te steken.

Twee jaar lang deed John V. alsof er nooit iets gebeurd was. Hij leefde het “perfecte leventje”. Mooi huis, goeie job en een leuk gezinnetje. Volgende week zou hij zelfs trouwen met de moeder van zijn zoontje. Maar nu blijkt dus dat het allemaal een dubbelleven was. Een dubbelleven, waar ­mogelijk ook slachtoffer Nguyen Thi Xuan op uit was gekomen.

Het gerecht houdt er ernstig rekening mee dat hij de Vietnamese vrouw gewurgd heeft omdat zij een gevaar betekende voor zijn kersvers gezinnetje. Volgens goedgeplaatste bronnen is het aannemelijk dat Thi Xuan en John V. in Japan een relatie hadden en dat zij hoopte die relatie in België voort te zetten. Maar mogelijk wilde de West-Vlaming dat niet en beraamde hij daarom het plan om haar uit de weg te ruimen, uit schrik dat zijn familie het zou ontdekken.

Opgelucht

Onderzoek zal de komende dagen en weken moeten uitwijzen of John V. de moord op de jonge vrouw zorgvuldig had voorbereid. Daar lijkt het enigszins op, aangezien hij het slachtoffer bijna volledig verkoold achterliet aan een verlaten pad in het dorpje Geluwe. Het feit dat hij haar kort na aankomst in ons land meteen om het ­leven bracht, is een bijkomende aanwijzing die in zijn nadeel speelt.

De mogelijke voorbedachtheid is belangrijk voor wanneer de zaak uiteindelijk voor de rechtbank komt. Bij de kwalificatie ‘moord’ riskeert John V. een hogere straf dan bij ‘doodslag’, wanneer de feiten bijvoorbeeld “in een opwelling” gebeurden. Volgens zijn raadsman werkt zijn cliënt goed mee met het onderzoek, maar moeten nog een aantal onduidelijkheden in zijn verklaringen opgehelderd worden. “Mijn cliënt was opgelucht toen hij de politie donderdag kon vertellen dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de Vietnamese vrouw”, zei zijn advocaat Maxime Van Winkel gisteren.

© Foto Kurt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer