© AP

Theresa May: “Ik zal resultaat van Brexit-referendum niet doen kantelen, noch het land opsplitsen”

De Britse premier Theresa May blijft op haar positie over de Brexit, zo zei ze vrijdag tijdens een korte verklaring in 10 Downing Street, daags nadat de Europese leiders haar voorstellen als onwerkbaar beschouwden. “Laat het duidelijk zijn voor de Europese Unie. Ik zal het resultaat van het referendum niet doen kantelen, noch het land opsplitsen.”

belga

Met de uitspraak verwees ze enerzijds naar de uitkomst van het Brexit-referendum zelf. Tegen de uitkomst ervan ingaan of de legitimiteit van de volksbevraging in twijfel trekken, “bedreigt het publieke vertrouwen in onze democratie”.

© Photo News

Anderzijds bleef ze op haar standpunt over Noord-Ierland. May wil geen ‘hard border’ tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en er mag zeker ook geen barrière komen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld in een ‘backstop-scenario’ (noodscenario dat grenscontroles moet vermijden, nvdr.) waarbij Noord-Ierland in de douane-unie zou blijven.

De onderhandelingen zitten in een “impasse”, klonk het nog. Ze herhaalde ook dat “geen akkoord beter is dan een slecht akkoord” en vroeg wederzijds respect.

De twee opties die Europa aanbiedt - het Verenigd Koninkrijk dat deel blijft van de Europese Economische Ruimte en de douane-unie, of een basis vrijhandelsakkoord - “zijn niet aanvaardbaar”. De eerste optie “zou een aanfluiting zijn van het referendum” en het tweede brengt grenscontroles tussen Noord-Ierland en Ierland met zich mee. Volgens May zou geen enkele Britse premier zo’n controles ooit aanvaarden.

Salzburg

De toespraak kwam er daags de informele Europese top in Salzburg. Daar werd het plan van May, dat begin juni door de Britse regering was aangenomen op haar landgoed Chequers, nochtans als “onwerkbaar” beschouwd door Europees president Donald Tusk. De Europese staats- en regeringsleiders verwachten nieuwe voorstellen. Ze kreeg een deadline opgelegd tot midden oktober.

Die repliek van Tusk kon May duidelijk niet smaken. “Geen van beide zijden zou het onaanvaardbare mogen vragen van de andere.” Of “in deze vergevorderde fase van de onderhandelingen is het onaanvaarbaar om eenvoudigweg de voorstellen van de andere partij te verwerpen, zonder uitleg of tegenvoorstellen”. May wil van de EU horen wat de echte problemen dan wel zijn. Tot dan is volgens de Conservatieve premier geen vooruitgang mogelijk.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER