Direct naar artikelinhoud
Feestdagen

De bom onder de kerstboom: feestblunders die je nooit wilt meemaken

Anekdotes over miserie aan de feestdis en hoe ze te vermijden
Beeld Sven Franzen

Een feest hoort leuk te zijn, maar soms loopt het ietwat anders. Wij sprokkelden zeven anekdotes die aantonen dat het tijdens de feestdagen niet altijd vrede en liefde is. En geven meteen wat tips mee om troubles aan de feestdis te vermijden. 

Ruzie over Jezus

Michel: “Kerstmis is bij ons thuis altijd een beetje op eieren lopen. Je moet weten dat mijn moeder een overtuigd atheïste is, terwijl mijn vader heel katholiek is opgevoed en dat altijd is gebleven. Dat zorgde voor een precair maar werkbaar evenwicht, maar op een kerstavond, jaren geleden, liep het mis. Mijn moeder begon er tijdens het koken ineens over dat het hele kerstverhaal een hoop romantische verzinsels was, dat de figuur van Jezus nooit bestaan had en dat het nu maar eens tijd werd dat mijn vader wat kritischer zou worden. Het gevolg laat zich raden: een gigantische ruzie, net op de avond dat er vrede op aarde zou moeten zijn. (lacht) Van het voorgerecht tot het dessert, alles gebeurde in een wel heel gespannen sfeer. Nadien heeft mijn moeder zich uitgebreid ­geëxcuseerd, maar die kerst blijft voor mij de slechtste ooit.”

Nieuwjaar op het toilet. Geen aanrader.Beeld Sven Franzen

Nieuwjaar op toilet

Stephanie: “Een paar jaar geleden heb ik het ergste nieuwjaarsfeest ooit meegemaakt. Dat kwam zo: ik was nog maar een paar maanden single, na een relatie van meer dan vijf jaar. Het was de eerste keer dat ik in mijn eentje een feestje op ­oudjaar voor mijn vrienden organiseerde en ik was zo nerveus als wat. Gevolg: al overdag begon ik in mijn eentje cava te drinken, kwestie van de zenuwen wat te temperen. Zelfs nadat iedereen was gearriveerd, bleef ik me afvragen of ze het wel leuk vonden, waardoor er geen hap door mijn keel ging. Terwijl ik wel stevig bleef doordrinken.

“Tegen een uur of elf was ik zo dronken dat ik hopeloos boven de pot hing. Ik was zelfs zo ver heen dat ik in slaap ben gevallen in de badkamer, naast de toiletpot. Mijn vrienden hebben nog geprobeerd me overeind te krijgen, maar dat lukte niet meer. De nieuwjaarswensen en al wat erna kwam, heb ik dus volledig gemist. Maar nadien ­bevestigde iedereen dat het bijzonder leuk was geweest, zelfs zonder mijn aanwezigheid. En da’s al bij al een mooie troost.”

Een grootoom die onwel wordt. Pure horror.Beeld Sven Franzen

Bel de honderd!

Luk: “Er zijn zo van die feesten die je nooit meer vergeet en helaas heb ik er ook zo eentje. Op kerst is het de gewoonte dat de hele familie van mijn moeders kant bij elkaar komt voor een uitgebreid diner. Altijd heel gezellig, het is bij ons zelfs de gewoonte dat er na het eten een beetje gedanst wordt. Zo ook vorig jaar. Alles verliep uitstekend, tot een van de grootnonkels plots neerzeeg. Hij is een beetje een lolbroek, dus aanvankelijk stond niemand er echt bij stil. Tot bleek dat er meer aan de hand was en duidelijk werd dat het om een hartaanval ging. We hebben meteen de MUG gebeld, maar de gezellige kerstsfeer was uiteraard naar de knoppen, wat had je gedacht? Uiteindelijk heeft hij het gehaald, gelukkig maar. Sindsdien zit de schrik er bij elk kerstfeest toch wel in.”

Een paar pumps in slangenleer. Het ideale cadeau. Not.Beeld Sven Franzen

Verrassingsfeest

Ann-Sophie: “Ik ben jarig in de kerstperiode en ook al vind ik dat niet altijd even leuk – het is moeilijk om vrienden bij elkaar te krijgen, want ze hebben altijd familiale verplichtingen – toch probeer ik er elk jaar het beste van te maken. Mijn vrienden moeten iets in de mot hebben gehad, want vorig jaar hadden ze zowaar een verrassingsfeestje georganiseerd. Op zich een leuk idee, ware het niet dat het bij mij in het verkeerde keelgat is geschoten.

“Het begon met een nepontvoering aan het restaurant waar we zogezegd hadden afgesproken, maar dat zij achter mijn rug hadden afgezegd. Ik kreeg een blinddoek om, ze staken me in de auto en toen begon de nachtmerrie. Ze hadden contact opgenomen met een bekende presentatrice die me live op de radio belde – ik houd niet echt van zulke verrassingen – en bij een vriendin thuis zat iedereen te wachten, duidelijk met een glas te veel op. Niet leuk, en dan zwijg ik nog over het cadeau: spuuglelijke pumps in fake slangenleer. Ik dacht dat het om een fopcadeau ging, maar helaas. Ik zweer het je, er zijn nadien serieuze spanningen geweest, sommigen namen het persoonlijk dat ik er niks aan vond. En al werd het nadien wel uitgepraat, het blijft een zure herinnering.”

Een gebroken hart tijdens een personeelsetentje wens je geen enkele collega toe.Beeld Sven Franzen

Keihard gedumpt

Amélie: “We hebben de gewoonte om met de collega’s van ons ­reclamebureau een spetterend kerstfeest te geven. We gaan dan ­uitgebreid eten, waarna we met de hele bende op café gaan. Dat er dan wel eens stevig wordt doorgedronken, hoef ik er allicht niet bij te ­vertellen. Vorig jaar leidde dat tot een incident tussen twee collega’s. Iedereen van ons wist dat ze een affaire hadden – hij was getrouwd, zij was single – ook al werd daar nooit openlijk over gepraat.

“In de vroege uurtjes begon zij opeens onophoudelijk te snotteren, terwijl hij met de staart tussen de benen naar huis vertrok. Bleek dat hij, aangemoedigd door heel wat promilles, het net met haar had uitgemaakt. Hij kon het niet langer aan om tijdens de feestdagen zijn gezin iets voor te liegen, had hij gezegd.

“We waren razend, niet zozeer om wat hij gedaan had, maar omwille van de timing. Maar toen hij een paar dagen later weer op kantoor verscheen, durfde niemand van ons er iets van te zeggen. Die slechte vibe heeft overigens nog maanden aangesleept, tot hij uiteindelijk ander werk vond.”

Wanneer je nieuwe lief je oude tienerfoto's te zien krijgt... Leuk is anders.Beeld Sven Franzen

Gênante verhalen

Johan: “De eerste keer dat ik mijn vriendin meenam naar het kerstfeest van onze familie, vergeet ik nooit meer. Het was sowieso de allereerste keer dat mijn ouders en broer en zus haar te zien zouden krijgen – op kerst gedraagt iedereen zich op zijn best, dus het leek me het geschikte moment om haar dan te introduceren. Hoe het kwam, weet ik niet, maar die avond werd er meer dan gewoonlijk gedronken en toen kwamen de tongen los. Over mij. Mijn broer begon gênante verhalen te vertellen. Hoe ik op mijn negende soms nog in bed plaste, dat het lang duurde voor ik een lief vond en hij dacht dat ik homo was, noem maar op. Tot overmaat van ramp haalde mijn moeder het in haar hoofd om oude fotoboeken boven te halen. Je moet weten dat ik er als tiener echt bijliep als een nerd, met beugel, lelijke bril en een kapsel dat nergens op sloeg. Mijn vriendin kon er gelukkig om lachen, maar leuk vond ik het toch niet.”

Pas vooral op als je je telefoon uit handen geeft en je op Tinder ingelogd bent.Beeld Sven Franzen

Tinder voor beginners

Karen: “Een goede raad voor ­iedereen die geregeld op Tinder of andere dating apps zit: zorg ervoor dat je smartphone nooit in ­verkeerde handen valt. Vorig jaar tijdens het kerstetentje van onze familie is me dat stomweg ­overkomen. Ik had mijn neefje van vijftien gevraagd om wat foto’s met mijn telefoon te maken en uiteraard was het zo gezellig dat ik in de ­verste verte niet meer aan mijn ­telefoon dacht. Tot ik de dag nadien weer op Tinder zat. Ik had ik weet niet hoeveel hitsige berichtjes van mannen in mijn mailbox. Bleek dat mijn neefje met mijn telefoon wel wat meer had gedaan dan enkel foto’s nemen. In mijn naam had hij de meest expliciete boodschappen verstuurd naar mijn Tinder-contacten. Toen ik hen nadien de ware ­toedracht uit de doeken deed, konden de meesten er hartelijk mee lachen, maar van sommigen heb ik nooit meer iets vernomen. Wie weet heeft dat kerstfeest me dus een potentieel lief gekost.” (lacht)

Hoe overleef je een familiefeest dat fout dreigt te gaan? Relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe weet raad

“Dat het wel eens fout loopt op een ­familiefeest heeft vooral te maken met de onmacht die familie is – je kiest die personen nu eenmaal niet zelf. Vrienden kun je, als het moet, afschepen of je kunt aan de vriendschap werken, maar met familie ligt dat niet zo simpel. Bovendien gaan we doorgaans met torenhoge verwachtingen naar onze familie. Pas wanneer we wat ouder ­worden, gaan we er relaxter mee om omdat we elkaar beter aanvoelen.

“Omgaan met je familie is bovendien een leerproces – temper je verwachtingen dus, dan valt het doorgaans allemaal wel mee. De zatte nonkel zal altijd zo zijn, maar probeer dan naar huis te gaan voor het echt te erg wordt. Of pak het praktisch aan: pas je bijvoorbeeld aan aan de kledingstijl van je familie, zodat je er niet te veel uitspringt. Stel je met andere ­woorden low profile op.

'Probeer de situatie te ontmijnen, bijvoorbeeld door met een grap te antwoorden'
Sybille Vanweehaeghe, relatietherapeute

“De moeilijkheden ontstaan vaak wanneer er veel alcohol vloeit en de gênante vragen naar boven komen – ‘Heb je nu nog geen lief mee?’, ‘Wanneer komen de kindjes?’. Probeer de situatie te ontmijnen, bijvoorbeeld door met een grap te antwoorden, zodat de familie voor het blok staat. ‘Ik heb wel een lief, maar iemand voor één avond, breng ik niet mee’, zou je bijvoorbeeld kunnen antwoorden. Soms mag je best wat cynisch zijn en duidelijk maken dat je de vragen die elk jaar terugkeren beu bent.

“Loopt het toch mis, doe je er goed aan om dan geen scène te maken; muis er eventueel vanonder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je familie je niet zo erg interesseert, maar ze doen hun best om lekker eten op tafel te zetten…

“Als de taart en de pousse-café er echt te veel aan zijn, zeg dan dat je wat last hebt van je maag en niet dat je naar huis wilt om nog een film op Netflix te bekijken of om een boek te lezen, zo ­vermijd je spanningen.”

Bliksemafleider

“Soms kun je als bliksemafleider een spelletje doen, wanneer het feest te lang dreigt te duren of om al te serieuze gesprekken uit de weg te gaan. Verwacht op familiefeesten sowieso niet dat je rechttoe, rechtaan met elkaar kan ­spreken zoals je met je vrienden doet. Als je hier blijft naar streven, zal je vaak ontgoocheld zijn. Niet iedereen is ­hiertoe immers in staat. Het moment om oprecht met elkaar te spreken, zijn de bezoeken tussendoor, niet op een familiefeest waarbij iedereen voor ­iedereen goed wil doen.

“Wanneer je het luchtig houdt, blijft het sowieso voor iedereen gezellig. Doorbomen op een issue is vaak om je eigen gelijk te halen – vermijd dit, zo laat je iedereen in zijn waarde en keer je tevreden terug.

“Tot slot: verwacht niet dat je familie alles van jou begrijpt, bijvoorbeeld als je een nieuw samengesteld gezin hebt in een voor de rest heel klassieke familie. Hoe dan ook, doe er niet vreemd of geheimzinnig over als je anders bent dan de rest.”