Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Peeters: "Geef ouders van Mawda tijdelijke verblijfsvergunning"

De ouders van de overleden peuter Mawda.Beeld Photo News

De ouders van de overleden peuter Mawda hebben een aanvraag ingediend om in ons land te worden geregulariseerd om humanitaire redenen. "Een heel moeilijke beslissing", noemt bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is wel duidelijk voorstander. 

Het Koerdische gezin heeft vrijdagavond een aanvraag ingediend voor een regularisatie om humanitaire redenen, de zogenaamde 9bis uit de Vreemdelingenwet. Dat heeft staatssecretaris Theo Francken zondagochtend verteld in De zevende dag. Het gaat om een uitzonderingsprocedure die geldt voor buitengewone omstandigheden, doorgaans voor mensen die al heel lang in ons land verblijven en nooit een antwoord van de overheid hebben gekregen in hun procedure. 

Dat is in deze zaak niet het geval. "Dit is een heel moeilijke", stelde Francken dan ook. In principe kan hij autonoom beslissen of de ouders van Mawda daadwerkelijk geregulariseerd worden, aangezien het over een zogenaamde discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris gaat. 

Maar dat zal niet gebeuren: de beslissing komt op de regeringstafel te liggen, liet Francken verstaan. Dat gebeurde op vraag van premier Charles Michel (MR) zelf, gezien de gevoeligheid van het dossier. Die wenst zelf geen verder commentaar te geven.

Tijdelijke regularisatie

Voor vicepremier Kris Peeters is het alleszins duidelijk dat het antwoord wat hem betreft positief moet zijn, zegt hij in een reactie aan onze redactie. "Ik heb begrepen van meneer Francken wat de administratieve geplogenheden zijn. Maar ik wil er toch even op wijzen dat dit een volstrekt nieuwe situatie is: er is een kind doodgeschoten door een politieagent. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt."

Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen, meent Peeters. "Ik ben er voorstander van om het gezin tijdelijk te regulariseren. Op die manier kunnen ze een jaar wettig in ons land verblijven. In tussentijd kan het gerechtelijk onderzoek afgerond worden en kunnen we na een jaar beslissen over een al dan niet permanente verblijfsvergunning."

'Dit een volstrekt nieuwe situatie is: er is een kind doodgeschoten door een politieagent. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt'
Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

De tweejarige Mawda kwam om het leven toen ze door een politiekogel werd geraakt. Ze bevond zich toen samen met haar ouders en verschillende andere migranten in een bestelwagen. Het tragische incident vond plaats na een kilometerslange achtervolging door de politie. De exacte omstandigheden worden nog onderzocht.

Peeters wijst erop dat door het verlenen van een tijdelijke regularisatie het signaal gegeven wordt dat een permanente regeling niet vanzelfsprekend is, maar dat er tegelijkertijd ook de hoognodige rust gebracht wordt in het dossier. 

Lees ook: De strategie van meneer De Wever heeft een naam. Ontmenselijking

De Wever

Francken reageerde in De zevende dag ook op de heisa die ontstond na de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat "de ouders niet enkel slachtoffer zijn, maar ook moeten kijken naar hun verantwoordelijkheid". "Ik heb geen probleem met de communicatie. Ik deel de mening, er is een verantwoordelijkheid van de ouders. In elk verhaal. Maar nog eens: dit blijft een tragisch, dramatisch verhaal", stelde de staatssecretaris. 

Hij voegde er ook nog aan toe dat de ouders gevraagd hebben de 350 euro die ze per persoon moeten betalen, kwijt te schelden. "Ik heb dat in het verleden nooit gedaan", luidde het. 

Hij bevestigde wel dat de ouders tijdens het onderzoek niet actief zullen worden uitgewezen. Volgens de spelregels zouden ze naar Duitsland moeten worden gebracht, omdat ze daar indertijd hun eerste asielaanvraag in Europa hebben ingediend.