© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bewoners Pniël herbeleven jeugd in zalige retrokermis

Een spiegeltent met daarin een écht Decaporgel, een paardenmolen uit 1830 (!), een schietkraam van 1938: de bewoners van rusthuis Pniël in Pulderbos konden zaterdag hun jeugdjaren herbeleven tijdens een retrokermis. Ook veel buurtbewoners en familie genoten mee. Pniël had de attracties besteld ter gelegenheid van de zestigste verjaardag. Er kon ook een eerste blik worden geworpen in de nieuwe assistentiewoningen. Alle attracties waren gratis, alleen de drankjes en snacks moesten betaald worden. Een prachtig verjaardagscadeau voor iedereen dus.

Kristin Matthyssen

Voor iedereen was het een namiddag genieten. Jeanne Verresen (82) kwam met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen 'kermissen'. Ze woont sinds januari in Pniël. Omdat ze niet zo mobiel is, kon ze moeilijk in de draaimolen. "Maar voor haar is het geweldig om te zien hoe haar achterkleinkinderen Thomas (5) en Elise (8) zich vandaag amuseren. Dat is voor haar veel belangrijker dan zelf op zo'n attractie te zitten", vertellen kleindochter An Van den Bempt (33) en dochter Maria Bertels (60).

Emile Roefs (87) draaide wel zelf mee rondjes en zat met een zalige blik in de koets.

In de spiegeltent zaten niemand minder dan François Decap (83), zoon Sammy Decap (42) en kleinzoon Rafael Decap (6). François is de kleinzoon van Decap-oprichter Alois Decap, die in 1890 in Antwerpen als orgelbouwer begon. Na Alois kwam Frans, en daarna François. Hij bouwde in 2007 het Savanah-orgel dat in de spiegeltent van Pniël voor ambiance zorgde, als cadeau voor de gouden bruiloft van een vriend die in Bocholt dancing Savanah had. Nu runnen Frank, Tony en Sammy Decap de legendarische orgelzaak die in Herentals gevestigd is.

Dat Decap nog steeds wereldfaam geniet en zeer gegeerd blijft, bewijs de aanvraag die Sammy net ontving om een orgel te komen restaureren in Indonesië. "Een welgestelde Indonesiër heeft blijkbaar een Decaporgel gekocht, ze hebben het gemonteerd maar krijgen het niet aan de praat", vertelt Sammy. "Ik heb afgesproken dat mijn broer Frank het zal komen restaureren. Hij kan dat combineren met zijn trip naar Australië. Frank - die eigenlijk helemaal niet graag reist - moet drie maanden naar Australië om daar een oud Mortier-pijporgel te gaan restaureren, dat in een soort indoor-park staat. Het gaat om de Taj Mahal, het grootste pijporgel dat Mortier ooit bouwde, maar de firma Mortier stopte in 1957 en er zijn amper nog restaurateurs van pijporgels. Mijn broer mag nu op kosten van de orgeleigenaar drie maanden in Australië verblijven om het helemaal te restaureren. Als hij naar Australië gaat, kan hij ineens in Indonesië passeren, dat ligt daar toch in de buurt. Allez, relatief gezien dan toch", lacht Sammy.

Van 10 tot en met 19 augustus houdt Decap opendeurdagen in het bedrijf aan het Langepad in Herentals. Er zal dan een tent van Circus Ronaldo staan, Guido Belcanto komt optreden en ook David Davidse en Amaryllis Temmerman voeren de show van De 14 Billekens nog eens op.

De toekomst is verzekerd, want ook Rafael Decap is op zijn zesde al helemaal orgelzot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER