Direct naar artikelinhoud
nieuws

Doorbuffelende mode-icoon Karl Lagerfeld overleden op (vermoedelijk) 85-jarige leeftijd

De man van wie gedacht werd dat hij het eeuwig leven had, is niet meer. Dinsdag werd bekend dat modeontwerper Karl Lagerfeld, hoofdontwerper van de modehuizen Chanel en Fendi en zijn eigen merk Karl Lagerfeld, overleden is in Parijs. Over zijn leeftijd heeft Lagerfeld altijd vaag gedaan, aangenomen wordt dat hij de 85 heeft aangetikt.

Karl Lagerfeld, 6 juni 2018.Beeld Getty Images

Als het op werken aankwam, was de in Hamburg geboren Lagerfeld een volcontinu doorbuffelende veelvraat. Vakantie vond hij meer iets voor mensen met een suffe baan. Behalve met het jaarlijks ontwerpen van zes collecties voor het Franse luxehuis Chanel, zes voor het Italiaanse modehuis Fendi en twee voor zijn eigen merk was hij druk met het ontwerpen van hotelkamers en alle mogelijk denkbare gebruiksvoorwerpen, het fotograferen van Chanel-lookbooks en het regisseren van korte films. 

Toch komt de dood van Lagerfeld niet geheel onverwacht. Afgelopen januari, na afloop van de coutureshow van Chanel die traditiegetrouw werd gehouden in het Parijse Grand Palais, verscheen de ontwerper niet – zoals gebruikelijk – aan de hand van de bruid om het applaus in ontvangst te nemen. Na afloop van de prêt-à-porter-show voor komende zomer die begin oktober in Parijs getoond werd, verscheen hij wel, maar in het bijzijn van zijn rechterhand Virginie Viard. 

Karl Lagerfeld past een van zijn designs bij model Ines de la Fressange op 11 april 1983.Beeld Sygma via Getty Images

Laatste optreden

Wat ook opmerkelijk was: voor het eerst in jaren droeg hij geen zonnebril, maar een bril met vensterglazen waardoor zijn ogen eindelijk weer zichtbaar waren. Zijn allerlaatste publieke optreden was afgelopen december na afloop van de zogeheten Métiers d’Art-show in het Metropolitan Museum in New York. Daar werd hij, langzaam strompelend, ondersteund door zowel Viard als Hudson Kroenig, het zoontje van Lagerfelds muze, model Brad Kroenig.

Lagerfeld was een begenadigd ontwerper, een talent dat al vroeg werd erkend. Bij een wedstrijd van het Internationale Wol Secretariaat in 1954 won de toen 21-jarige Duitser de eerste prijs in de categorie jassen. Bij diezelfde wedstrijd ging de toen 18-jarige Yves Saint Laurent ervandoor met de eerste prijs in de categorie jurken. In de jury zaten Hubert de Givenchy en Pierre Balmain, toentertijd vedetten met een statuur die Lagerfeld en Saint Laurent later ook bereikten: die van absolute mode royalty. Tussen de twee jonge ontwerpers ontstond een vriendschap, die later danig bekoelde omdat beiden verliefd werden op dezelfde man, Jacques de Bascher.

Waar Saint Laurent na een korte carrière bij het huis Dior met succes een eigen label opzette, lukte het Lagerfeld nooit om het modehuis met zijn eigen naam groot te maken. Zijn merk Karl Lagerfeld heeft weliswaar 73 winkels wereldwijd, maar heeft nooit de allure en de swing gekregen van het huis Yves Saint Laurent, of Fendi en Chanel, de mode- en couturehuizen waar Lagerfeld decennialang de creatieve scepter heeft gezwaaid. Bij Fendi begon hij in 1965, bij Chanel trad hij in 1982 aan. In 1984 startte hij zijn eigen label.

Chanel

Moderedacteur Cécile Narinx bezocht afgelopen najaar de show van Chanel tijdens de Paris Fashion Week. ‘Vernieuwend? Visionair? Dat niet per se, maar vrolijkmakend, fris en zonnig was het absoluut.