Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

1.200 Amerikaanse kinderen doodgeschoten in één jaar tijd

Herdenking van de schietpartij in Parkland, Florida, waar 17 doden vielenBeeld REUTERS

In de Verenigde Staten zijn sinds de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, een jaar geleden, 1.200 kinderen jonger dan 18 gestorven in incidenten met vuurwapens. Van elk van hen staat nu een miniportret online, geschreven door tieners, op de site 'Since Parkland'. Met één boodschap: de Amerikaanse wapenwet eist nog altijd veel te veel doden.

Achttien doden vielen er vorig jaar op Valentijnsdag in Parkland, een rustige suburb tussen Miami en Palm Beach in Florida. Veertien van hen waren leerlingen. De blinde woede van een medestudent met een wapen maakte een eind aan hun leven. Na de slachtpartij stak een storm van protest op tegen de soepele wapenwetgeving in de VS. De zoveelste storm was dat, want het was ook al het zoveelste bloedbad. Maar deze leek meer impact te hebben. De mondige studenten van Douglas High brachten met hun March For Our Lives in Washington en 800 andere Amerikaanse steden tussen 1,2 en 2 miljoen mensen op de been. En toch veranderde er ook nu bitter weinig en bleef het wapendebat steriel.

Journalisten van de krant The Miami Herald en van The Trace‘ een online mediaplatform dat zich inzet tegen wapengeweld, kwamen op het idee om jongeren zelf te laten schrijven over het geweld dat hen treft. Ruim 200 scholieren werkten mee aan het journalistieke project, ook leerlingen van Stoneman Douglas. In het hele land verzamelden ze dodencijfers van kinderen jonger dan 18 die door een vuurwapen om het leven waren gekomen en van elk van die kinderen maakten ze een portretje van 100 woorden, om duidelijk te maken dat er achter de kille cijfers menselijke gezichten schuilgaan. De portretten zijn eenvoudig, en net daarom vaak hartverscheurend. Vijf ervan kan u hier lezen.

Drie per dag

Het resultaat van dat indrukwekkende zoekwerk staat nu online, op de site 'Since Parkland' (sinceparkland.org). De slachtoffers kwamen om het leven bij ongelukken met een vuurwapen, bij huishoudelijk geweld, bij drugsmoorden of door verdwaalde kogels. 350 gevallen werden niet in de lijst opgenomen omdat plaatselijke wetgeving de autoriteiten verbood om de doodsoorzaak of de omstandigheden bekend te maken. Jongeren die zelfmoord pleegden met een vuurwapen - het waren er vorig jaar 900 in de VS - werden ook niet opgenomen in de lijst, omdat hun dood zelfgekozen is. Ook jongeren die door politie werden neergeschoten of gedood werden terwijl ze zelf fysiek geweld aan het plegen waren, werden niet weerhouden, omdat hun dood misschien wettelijk verantwoord was.

Dan nog gaat het om 1.200 jonge mensen, meer dan drie slachtoffers per dag. Omgerekend naar de Belgische bevolking zouden dat 37 doden per jaar zijn, of één om de tien dagen. De meeste slachtoffers vielen in de leeftijdsgroep tussen 14 en 18 jaar oud, gevolgd door kleuters tussen 2 en 3. Die laatsten zijn vooral het slachtoffer van ongelukken met vuurwapens.