Drie jaar nadat er ‘iets’ gebeurd was, is duidelijk wat: voorzitter Kamercommissie Buitenlandse Zaken Els Van Hoof gehackt door Chinezen

Uit een rapport van de FBI blijkt dat Els Van Hoof, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, in 2021 is gehackt door Chinezen. Dat zou betekenen dat zij al sinds 2021 kunnen volgen waar haar laptop zich bevindt.

Pieter Lesaffer

Al in 2021 waren er vermoedens dat er ‘iets’ was gebeurd op de laptop van Els Van Hoof (CD&V). Maar wat precies en wie daarachter zat, was helemaal niet duidelijk. Na een controle van de Staatsveiligheid bleef dat toen zonder gevolgen. Tot er nu, drie jaar later, in de Verenigde Staten een rapport van de politiedienst FBI is opgedoken waaruit blijkt dat het om Chinese spionnen ging en dat ze via een e-mail in haar laptop zijn binnengedrongen.

Het rapport is in de openbaarheid gekomen via een rechtszaak tegen zeven Chinezen. Zij worden beschuldigd van spionage tegen Amerikanen. Maar ook tegen leden van IPAC, een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China — en dus een doorn in het oog van het Chinese regime. Els Van Hoof is voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken en lid van die vereniging, net als haar ondervoorzitter Samuel Cogolati (Ecolo). Beiden hebben zij in 2021 de bewuste e-mail van de hackers geopend.

Wat de impact van de cyberaanval precies is, is niet duidelijk. Volgens het FBI-rapport hebben de Chinezen alleszins het IP-adres van de laptops kunnen bemachtigen. Dat zou betekenen dat zij al sinds 2021 kunnen volgen waar de laptop van Van Hoof en de andere slachtoffers zich bevindt.

Els Van Hoof zelf reageert geschokt op het nieuws. “Het feit alleen al dat het Chinese regime mij kan lokaliseren, is heel bedreigend”, zegt ze. Volgens haar past deze hacking in een hele reeks bedreigingen die ze al enkele jaren voelt vanuit het regime. “De Chinese ambassadeur heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd. Maar ik wil niet toegeven en mijn mening blijven zeggen over bijvoorbeeld Taiwan (de zogezegd afvallige Chinese provincie, red.) of de situatie van de Oeigoeren.”

Naar aanleiding hiervan pleit Van Hoof voor de oprichting van een veiligheidsbureau in de Kamer. Dat zou in samenwerking met de staatsveiligheid aan parlementsleden veiligheidsbriefings kunnen geven en hen permanent updaten over digitale veiligheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer