Direct naar artikelinhoud

Trump bestrijdt fel dat hij elke dag vier tot acht uur tv-kijkt, noemt het NYT-artikel nepnieuws

Het beeld dat Amerika zit opgescheept met een televisieverslaafde president die twaalf Diet Coke's per dag drinkt, is Donald Trump te veel geworden. Trump negeerde zaterdag aanvankelijk een lijvig stuk in de door hem gehate New York Times, waarin werd gemeld dat hij vier tot acht uur tv-nieuws zou kijken. Maar na twee dagen zwijgen, kon de president zich blijkbaar niet langer inhouden en ging via Twitter alsnog tot de aanval over.

President Trump maandag in het Witte Huis.Beeld EPA

Het beeld dat hij zich als president dagelijks laat opjutten door de constante nieuwsstroom van omroepen als CNN en Fox News, wilde Trump hoe dan ook rechtzetten. 'Weer zo'n nepnieuwsverhaal, dit keer in de falende New York Times; dat ik 4-8 uur televisie per dag zou kijken', twitterde de president maandag. 'Klopt niet. Ik kijk zelden naar CNN of MSNBC, die ik beiden beschouw als nepnieuws.'

Vervolgens haalde hij in een tweet uit naar CNN-presentator Don Lemon. Volgens het artikel zou Trump namelijk trouw naar diens programma kijken. Trump, in zijn tweet: 'Ik kijk nooit naar Don Lemon, die ik ooit 'de domste man op televisie' noemde. Slechte verslaggeving.'

Veel nieuws stond er eigenlijk niet in het New York Times-artikel, bedoeld om te schetsen hoe Amerika's 45ste president elke dag zijn tijd doorbrengt. Sinds Trump het Witte Huis betrok, verschenen er legio verhalen in Amerikaanse media over zijn televisieconsumptie. Ook was dankzij zijn tweetgedrag al duidelijk dat de president vroeg opstaat: gemiddeld rond half zes 's ochtends, als de ochtendprogramma's beginnen.

Twitter bericht wordt geladen...

Afschuw

Eigenlijk is er niet veel veranderd in Trumps kijkgedrag. Net als toen hij nog een zakenman was, begint hij ook nu dagelijks met een vroege rondgang langs de diverse nieuwsshows. Van die van CNN, die hij intens zegt te verafschuwen, tot zijn favoriete programma's op Fox News, zoals 'Fox & Friends'.

Tegenwoordig uit Trump ook veelvuldig zijn ergernis over 'Morning Joe' van MSNBC. Sinds de president eerder dit jaar een plastische chirurgie-ingreep van een van de presentatoren bekritiseerde, is het oorlog tussen Trump en het bewuste presentatieduo. Vorige week vroegen ze zich hardop af of de president niet aan het dementeren is. Programma's die Trump mist, omdat hij in een vergadering zit met zijn adviseurs, laat hij opnemen, om ze later helemaal te bekijken.

Twitter bericht wordt geladen...

'Ik lees veel'

Vorige maand, tijdens zijn Aziëreis, probeerde Trump de indruk weg te nemen dat hij liever tv kijkt dan dossiers leest. 'Ik kan niet veel tv-kijken, voornamelijk vanwege al die stukken', zei hij tegen de meereizende media in Air Force One. 'Ik lees veel documenten.'

Maar iedere keer als Trump op Twitter reageert op een nieuwsprogramma dat op dat moment bezig is, ondergraaft hij dit verhaal. Terwijl het Congres zich de afgelopen dagen boog over Trumps plan voor een forse belastingverlaging,maakte de president zich kwaad over een tweet van een Washington Post-verslaggever. De tweet bevatte een foto van een slecht gevulde zaal waar Trump zou spreken. De foto's, zo moest de krant later toegeven, waren genomen lang voordat de toespraak begon.

Twitter bericht wordt geladen...

Pestkoppen

Ook ABC News en CNN moesten de afgelopen tijd berichten over het Rusland-onderzoek rectificeren wegens foutieve berichtgeving. 'Ik eis een excuus en een rectificatie van nepnieuws-Washington Post', twitterde de president over een 'foto-blunder' van de krant.

De fouten  zijn koren op de molen van Trump: namelijk dat de meeste media niet deugen en erop uit zijn hem te pakken. Zolang zijn aanhangers dat ook geloven en nog steeds rotsvast achter hem staan, zoals veel peilingen uitwijzen, zal Amerika's president de media de resterende drie jaar onder vuur blijven nemen.

Leiders moeten het goede voorbeeld geven.
CNN na de aanval van Trump op Don Lemon