Direct naar artikelinhoud
nieuwsKoffie en Suiker

Prijzen koffie en suiker kelderen: De laagste prijs in 10 jaar

De prijzen van koffie en suiker op de internationale goederenmarkten kelderen. Suiker is dit jaar al 30 procent en koffie 17 procent goedkoper geworden. Oorzaken zijn de escalerende handelsoorlog en de sterk stijgende dollarkoers ten opzichte van valuta van opkomende landen.

Werkers op een koffieplantage in Brazilië laten net geoogste robusta koffie zien.Beeld Harry Cock

Naast de Argentijnse peso en Turkse lira heeft ook de Braziliaanse real fors verloren ten opzichte van de dollar. Brazilië is de grootste producent van zowel suiker als koffie. Voor suiker is wereldwijd sprake van een overproductie. Daarnaast is er minder vraag naar suiker, omdat in veel westerse landen - vanwege de toenemende aandacht voor een gezondere levensstijl - suiker plaatsmaakt voor kunstmatige zoetstoffen.

De koffieprijs is gedaald naar het laagste niveau in tien jaar. Naast de verzwakking van de Braziliaanse munt real en het negatieve sentiment door de handelsoorlogen van Trump speelt ook een toename van de productie een rol. Dat heeft wereldwijd gevolgen. In Afrika kelderen vorige week de prijzen op koffieveilingen in Oeganda en Kenia. Op de New Yorkse goederentermijnmarkt gokken speculanten zoals hedgefondsen massaal op een verdere daling van de koffieprijs. Ze gaan massaal short – ze verkopen koffie op termijn in de verwachting dat ze het later veel goedkoper kunnen inkopen. Dat versterkt de trend naar een verder dalende prijs. Het aantal shortposities met levering in december is verdrievoudigd van 30 tot 90 duizend contracten, aldus cijfers van de US Commodity Futures Trading Commission. Die contracten zijn nu samen goed voor 25 miljoen zakken arabica-koffiebonen van 60 kilo – de helft van de Braziliaanse oogst.

‘Mogelijk zullen we een dergelijke markt met zoveel shortcontracten nooit meer zien’, zei Shawn Hackett, de president en ceo of Hackett Financial Advisors, tegen CNBC. Zijn firma houdt zich bezig met onderzoek van de koffietermijnmarkt. ‘Het is adembenemend…vooral als deze contracten eind dit jaar allemaal aflopen. Niemand weet wat er dan gebeurt.’

Aanhoudende droogte

Volgens beleggersblad Barron’s nemen de speculanten grote risico’s, omdat door aanhoudende droogte de koffie-oogst dit jaar lager kan uitvallen waardoor ‘de prijzen wel eens met 40 procent kunnen stijgen’.

Brazilië is met een productie van ruim 50 miljoen zakken veruit de grootste koffieproducent ter wereld, vóór Vietnam, Colombia, Indonesië, Honduras, Ethiopië en Oeganda. De productie in Brazilië was in juni met 2,55 miljoen zakken 48 procent hoger dan in mei en 17 procent hoger dan in juni vorig jaar. Hiermee is het marktaandeel van Brazilië op de wereldmarkt gestegen van 41 naar 44 procent. In de eerste helft van dit jaar werd de daling van de koffieprijs gedrukt door stakingen bij Braziliaanse transporteurs, maar die zijn voorbij waardoor enorme hoeveelheden op de markt komen. 

Hackett zei de komende maanden echter geen grote omslag te verwachten. Mogelijk zal de uitslag van de presidentsverkiezingen in Brazilië in het najaar de koers van de real kunnen versterken, waardoor de prijs in dollars stijgt. Veel koffieproducenten moeten hun bonen nu onder de kostprijs verkopen. Vooral in Colombia en Peru wordt door kleine koffieboeren geklaagd over de huidige lage prijzen. Een echte prijsstijging is pas in het volgend voorjaar te verwachten, zo menen analisten.

In de Nederlandse supermarkten is nog weinig te merken van de gedaalde prijzen voor koffie en suiker op de internationale markt, mede doordat de euro in verhouding tot de dollar minder sterk is gestegen.