Luister naar

‘Niet-westerse’ ambtenaar dringt niet door tot de top

Nieuws
Ambtenaren van Buitenlandse Zaken willen dat op hun ministerie meer mensen komen werken met een ‘biculturele achtergrond’. Hoe zit het eigenlijk met de diversiteit bij de rijksoverheid?
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 26 juli 2018 om 03:00

Den Haag

Van de nieuwe medewerkers die in 2017 bij de rijksoverheid kwamen werken, had 16,7 procent een niet-westerse achtergrond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scoorde op dit punt van alle ministeries het slechtst. Was bij dat ministerie 10,7 procent van alle nieuwe medewerkers van niet-westerse afkomst, bij Sociale Zaken was dit maar liefst 34,5 procent.

Maar van dat laatste cijfer zou je kunnen zeggen dat het vertekend is. Onder Sociale Zaken valt immers de rijksschoonmaakorganisatie, in 2016 ontstaan door het besluit al het schoonmaakpersoneel weer in overheidsdienst te nemen. Bij de rijksschoonmaakorganisatie is 63 procent van de medewerkers die onder de schoonmaak-cao vallen, van niet-westerse komaf. Niet-westers, dat betekent bijvoorbeeld dat mensen hun herkomst hebben in landen als Turkije, Marokko en Suriname. Overigens zijn steeds meer mensen uit deze groep in Nederland geboren.

Diversiteit bij de overheid staat weer in de belangstelling, nu ambtenaren van Buitenlandse Zaken bij hun politieke baas – minister Stef Blok – hebben gevraagd om meer aandacht hiervoor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had afgelopen jaar procentueel de laagste instroom van medewerkers van niet-westerse afkomst. Overigens scoren diverse andere ministeries maar net iets beter.

uit de toon

Buitenlandse Zaken valt ook niet uit de toon bij de ontwikkeling over de afgelopen jaren: was in 2013 nog 7,9 procent van de medewerkers van niet-westerse afkomst, in 2017 had 9,4 procent die achtergrond. Die ontwikkeling houdt gelijke tred met het beeld bij de complete rijksoverheid. Van alle ambtenaren had in 2013 8,7 procent een niet-westerse achtergrond, in 2017 was dit opgelopen naar 10,3 procent. De cijfers komen uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die het kabinet jaarlijks in mei publiceert.

opvallend

Daaruit blijkt dus dat het steeds iets beter gaat met de diversiteit bij de overheid. Wat wel opvalt, is dat ambtenaren met een niet-westerse achtergrond maar moeilijk weten door te dringen tot de hogere functies bij het Rijk. Daar blijft hun aantal ver achter bij het feit dat inmiddels 12,7 procent van de Nederlandse bevolking een niet-westerse achtergrond heeft. Van de topmanagers bij het Rijk is slechts 1,3 procent van niet-westerse komaf, en ook bij functies als beleidsmedewerker of adviseur personeel en organisatie, blijft het percentage achter. Al is in deze laatste groep ambtenaren ook weer een lichte verbetering te zien: in 2013 was 5,29 procent van niet-westerse komaf, vorig jaar was dat 7,05 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.