© brandweerzone Kempen

Dieven laten honderden liters mazout uit trucktank stromen

Een vrachtwagenbestuurder ontdekte zaterdagochtend dat onbekenden een gat in de benzinetank van zijn truck en die van een collega hadden geslagen om brandstof af te tappen. Honderden liters diesel zijn nadien in de berm weggevloeid.

Marc Peeters, Hans Otten

Een vrachtwagenchauffeur wilde zaterdagochtend zijn trekker oppikken op de truckparking naast de terreinen van voetbalclub Berg en Dal op de Meerhoutse Sportlaan. Daar ontdekte hij dat dieven een gat in zijn brandstoftank hadden geslagen om de inhoud over te hevelen. Ook een tweede vrachtwagen was op die manier onder handen genomen. Maar via de gemaakte opening waren nadien honderden liters mazout op het asfalt gelopen en zo in de berm naast de parking gestroomd. Het is niet duidelijk waarom ze zo plots gestopt zijn: hadden ze genoeg of zijn ze opgeschrikt?

Mazout in riool

“De brandweer is erin geslaagd om een paar honderd liter van de gelekte mazout van het terrein te verwijderen”, zegt eerste schepen Fons Hannes (sp.a) van Meerhout. “Maar het is ook duidelijk dat er brandstof in de bodem is gedrongen. Maandag (vandaag, red.) gaan we een en ander bekijken. Het staat vast dat er graafwerken aan te pas komen en dat een stuk grond moet gesaneerd worden. Er liep wellicht ook mazout in de riolering.”

Trucker Joeri Vekemans arriveerde zaterdag met zijn trekker-oplegger net op de vrachtwagenparking toen de brandweer er bezig was met het reinigen van de vervuiling. “Ik had vrijdagavond noodgedwongen mijn camion ergens anders moeten laten staan. Dat is misschien mijn grote geluk geweest, want bij mijn collega van dezelfde transportfirma hebben ze wel toegeslagen”, vertelt hij.

Het zou niet de eerste keer zijn dat hij op die plek schade oploopt. “In mei hebben vandalen nog de koplamp van mijn trekker en van enkele andere geparkeerde camions kapotgeslagen. In het verleden zijn er ook al eens batterijen uit de trucks gestolen. Dat geraak je op den duur echt wel beu.”

(Lees verder onder de foto)

© HO

Geen overlast

Volgens de beroepschauffeur gaat het om diefstallen en ‘gewoon’ vandalisme, niet om gerichte vernielzucht tegen de mogelijke overlast van de gestationeerde trucks. “Dan zou het veel vaker voorkomen. Toch loopt het intussen de spuigaten uit. Als je wil vermijden dat er nog iets met je vrachtwagen gebeurt, word je bijna verplicht om over je toegelaten uren te gaan en hem verder naar huis te rijden. En niet iedereen heeft thuis de ruimte om een trekker met oplegger te parkeren. Ik heb er alle begrip voor dat de politie daar niet constant kan patrouilleren, maar er zou toch iets moeten gebeuren.”

© HO