© BELGA

Militairen in stations verdwijnen vanaf september: “Veiligheid blijft gegarandeerd”

Vanaf september gaat de regering patrouillerende militairen in trein- en metrostations afbouwen. Hun bewakingsopdracht wordt overgenomen door de federale politie. “Dit is een nieuwe stap in het geleidelijk afbouwen van de bewakingsopdracht van de militairen terwijl de veiligheid toch gegarandeerd blijft”, zegt defensieminister Vandeput (N-VA). Nu patrouilleren er nog 550 militairen in de straten. Op het toppunt van de terreurdreiging waren er dat 1.800.

Jan Bex

Gewoontegetrouw is minister van Defensie Steven Vandeput karig met concrete informatie over de inzet van militairen in straten en op terreurgevoelige plekken. “Je maakt ook niet publiek wat de veiligheidscode van je huis is als je met vakantie bent”, zegt hij. “Onze eerste bekommernis is de veiligheid. Die moet gegarandeerd blijven. Op basis van de risicoanalyse van het OCAD en in samenspraak met de diensten, neemt de regering haar beslissing.”

Geleidelijk

De beslissing om vanaf september minder soldaten in te zetten is volgens Vandeput “al lang geleden genomen, op vraag van de diensten zelf”. Vandeput verwijst daarbij onder meer naar de zogeheten dynamische inzet van militairen. Aanvankelijk werden de militairen zeer statisch ingezet. Lees: op steeds dezelfde plekken. Maar die aanpak vergde veel mankracht en energie van een armlastige Defensie. “Met de dynamische aanpak zijn ze veel mobieler en is de voorspelbaarheid weg. Dezelfde veiligheid kunnen we zo waarborgen met minder mensen. Maar we hebben ook het aantal militairen geleidelijk kunnen afbouwen door andere maatregelen: meer camera’s, andere manieren van bewaken en de aanwerving van meer politiemensen.”

De patrouilles in de stations zullen vanaf september niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Dat gebeurt stapsgewijs en in overleg met politie- en veiligheidsdiensten. Zij nemen een deel van de bewakingsopdrachten over.

Van 1.800 naar 550

Op het hoogtepunt van de terreurdreiging zette Defensie op vraag van de regering 1.800 soldaten in op openbare plaatsen. Dat was na de aanslagen van 22 maart 2016, toen het door OCAD ingeschaalde veiligheidsniveau op 4 stond, het maximum. Sinds januari daalde dit terreurniveau naar 2. “Nu zetten we nog altijd 550 militairen in”, aldus Vandeput. Op strategische plaatsen verandert er niets. Zo blijven in de Wetstraat, aan ambassades en aan Joodse en internationale instellingen voorlopig militairen patrouilleren.

Op strategische plaatsen verandert er niets. Zo blijven in de Wetstraat, aan ambassades, aan Joodse en internationale instellingen militairen patrouilleren.

Het afbouwen van de legerpatrouilles staat op de agenda van de nationale veiligheidsraad waar de top van de regering, politie, justitie en veiligheidsdiensten samenzitten. Die raad moet nu het licht definitief op groen zetten.