Organisator EBU reageert voor het eerst op tumultueus Songfestival: “Betreuren dat sommige delegaties zich niet aan regels houden”

De European Broadcasting Union, de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft voor het eerst officieel gereageerd op de tumultueuze editie van dit jaar. “We betreuren dat sommige delegaties de regels niet hebben gerespecteerd”, klinkt het in de mededeling. De EBU laat ook weten achter de beslissing te blijven staan om de Nederlander Joost Klein uit te sluiten.

jvh

De EBU verspreidde dinsdag een mededeling aan de kranten The Irish Independent en The Mirror. De organisatie veroordeelt daarin de verschillende verwijzingen van verschillende delegaties naar de oorlog in Gaza, als reactie op de deelname van Israël. “We betreuren dat sommige delegaties op het Songfestival in Zweden de geest van de regels en de competitie niet hebben gerespecteerd, zowel ter plaatse als tijdens de uitzendingen”, klinkt het daarover. Verschillende delegaties zouden daar tijdens het evenement ook over aangesproken zijn.

Onder andere de Belgische inzending Mustii ‘bezondigde’ zich aan een politiek statement.© EPA-EFE

LEES OOK. “Hij zei meteen: ‘Sorry, sorry, sorry’”: steeds meer details over incident met Joost Klein op Eurovisiesongfestival

Diskwalificatie Joost Klein

Over de diskwalificatie van Joost Klein – die uit de finale werd geweerd na een incident met een lid van de organisatie achter de schermen – klinkt het dat de EBU achter die beslissing blijft staan. “De versie van de feiten zoals die in sommige publieke reacties en op sociale media werd voorgesteld, komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld”, klinkt het. “Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de regels van de wedstrijd, die werden opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen.”

LEES OOK. Zweedse gerecht zal zaak rond Joost Klein in snelrechtprocedure behandelen, artiest erkent dat hij ‘vuistbeweging’ maakte

Iolanda Costa.© AFP

De organisatie benadrukt ook dat die beslissing werd genomen na “een grondig intern onderzoek”, en dat die beslissing het groen licht kreeg van het EBU-bestuur en het adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. “Het was niet gepast om Klein te laten deelnemen aan de finale gezien de omstandigheden, en gezien het feit dat de zaak binnenkort door de Zweedse politie aan de openbare aanklager zal worden overhandigd”.

Evaluatie

De EBU kan echter niet ontkennen dat de editie van dit jaar bijzonder omstreden was. De organisatie zal dan ook “grondig geëvalueerd” worden, klinkt het. “De bestuursorganen van de EBU zullen samen met de delegaties de afgelopen gebeurtenissen beoordelen, om op een positieve manier vooruitgang te boeken, en om ervoor te zorgen dat de waarden van het evenement worden gerespecteerd.”

Bambie Thug.© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER