© jan boey

Buurtbewoner slaakt noodkreet om vijvers en beken op te waarderen

Geboren en getogen Bomenaar Piet Callaert, die al meer dan zestig jaar aan het park van Boom woont, slaakt een noodkreet. “Het is hier veeleer het bos dan het park van Boom. De vijvers en waterlopen zijn dichtgeslibd. Opwaarderingswerken dringen zich op,” zegt hij.

Jan Boey

“Ik vind dat het hele stelsel van vijvers en verbindingsbeken helemaal is verloederd. Je ziet er geen vissen meer en ook de eenden trekken weg. Volgens mij een teken dat er geen eten meer te vinden is. Het is meer een open riool geworden.”

Callaert pleit voor een snelle oplossing. Het slib moet volgens hem dringend geruimd worden. “Als het waterpeil een beetje zakt, staan delen van de vijvers of de beken helemaal droog. Natuurlijk weet ik ook wel dat de droogte van deze zomer daar geen goed aan doet, maar dat mag echt geen excuus zijn”, zegt hij.

De beken en vijvers hogerop in het park zijn volgens hem veel te ondiep. Hij pleit voor een meer structurele aanpak, waarbij elk jaar bladeren en takken geruimd worden, zodat het water meer vrij spel heeft. “Ik geloof erin dat het echt een mooi park kan zijn, maar dan moeten de overheidsinstanties uit een ander vaatje tappen.”

De waterlopen in het park zijn de bevoegdheid van de provincie. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a), verantwoordelijk voor deze materie, zegt dat er samen met het Kempisch Landschap, de gemeente en de provinciale diensten een plan wordt uitgewerkt. “Misschien dat het water tientallen jaren geleden door het park kabbelde, maar dat is al lang verleden tijd. In die periode was de hele buurt nog weide. Nu is alles aan de kant van Reet volgebouwd. De Molenbeek wordt hierdoor veel minder gevoed met (regen)water. Een van de mogelijke oplossingen is om het regenwater van het dubbele rioleringsstelsel naar de Molenbeek en dus naar het park af te leiden. Dan is het ineens ook een natuurlijke buffer als het eens hard regent”, legt hij uit.

“Geen oplossing”

In slib ruimen ziet Röttger geen oplossing. “Het kost gigantisch veel geld en of het water na baggering nu tien centimeter of een halve meter lager staat, er zal maar enkele centimeters water blijven staan, want het structurele probleem is de toevoer van water”, zegt hij.

Volgend jaar moeten het Bosbeheerplan en het landschapsbeheerplan voor de volledige aanpak van het park concreet zijn. “Ik investeer dan liever 200.000 euro in het park met structurele oplossingen dan zo’n tijdelijke ruiming die op termijn niet veel oplevert”, zegt hij.

Milieuschepen Kris Van Hoeck (CD&V) zegt dat aan de vijvers ter hoogte van de picturale tuin een pomp regelmatig het water laat circuleren, zodat er zuurstof in het water komt. “Daar is de waterstand laag, maar nog voldoende voor de vissen en eenden. Als het water nog verder daalt, moeten we overwegen om vissen af te vangen en over te zetten naar plaatsen waar wel voldoende water is. Maar dit is een erg onnatuurlijke noodoplossing die we liever vermijden. Onze diensten houden het peil van het water nauwlettend in het oog”, zegt hij.