Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Code geel voor hevig onweer: vanavond liters regen en mogelijk hagel verwacht

Archiefbeeld.Beeld Kristof Pieters

Het KMI heeft code geel uitgevaardigd in verschillende provincies van het land, wegens risico op onweer met kans op hagel en/of veel neerslag in korte tijd.

en

In de loop van de namiddag komen er in het zuidoosten en oosten van het land regen- of onweersbuien tot ontwikkeling, die later op de middag en avond naar het westen opschuiven. De kust en het uiterste westen houden het wellicht droog.

Het gaat om zeer traag overtrekkende buien, dus kan er veel neerslag in korte tijd vallen met mogelijk ook hagel. Er kan lokaal meer dan 20 mm regen op een uur vallen. Het KMI kondigt daarom vanaf 14 uur tot 2 uur komende nacht code geel af in het oosten van het land, waar er meer neerslag kan vallen. Vooral in de Hoge Venen kan het langdurig gaan regenen. Mogelijk beslist het KMI later vandaag om op te schalen naar oranje.

Lees ook

Is uw huis veilig bij zware regenval? Bekijk het op de kaart

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 vanwege de weersvoorspellingen en om overlast van de hulpdiensten te vermijden.

Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.