Luister naar

succesvol na je studie filosofie

Nieuws
Filosofie wordt nogal eens aangeduid als pretstudie. Niet zo gek, want dertien procent van de filosofiestudenten zit tien jaar na het behalen van het bachelordiploma werkloos thuis, bleek uit eerder onderzoek van Elsevier. Bij de gemiddelde academische opleiding is dat drie procent.
Arjan van der Linden
zaterdag 18 november 2017 om 03:00
succesvol na je studie filosofie
succesvol na je studie filosofie

Dat het ook anders kan, bewijzen vijf oud-filosofiestudenten in een interview met hetzelfde blad. Lisa Westerveld werd GroenLinks-Kamerlid en Thomas Widdershoven is grafisch ontwerper. Zij geven samen met de andere geïnterviewden aan dat de analytische vaardigheden die ze hebben meegekregen tijdens hun studie onmisbaar zijn bij het werk dat ze nu doen. ‘Ik werd niet aangenomen omdat ik Kants theorie kan uitleggen, wel omdat ik buiten kaders kan denken, problemen herken of juist zie dat iets toeval is, in plaats van dat er een causaal verband is’, zegt Nienke van Liempd, die werkzaam is bij een onderwijslogistieke organisatie, daarover in Elsevier. Opvallend is dat zij de enige geïnterviewde is die zich nog filosoof durft te noemen. De rest van de oud-studenten vindt hun functie te ver afstaan van de filosofische praktijk om die titel nog te mogen dragen.

Erg veel moeite lijken ze daar niet mee te hebben. Stuk voor stuk geven de oud-studenten aan achteraf geen spijt te hebben van hun keuze voor de studie filosofie.

niet behandelen is ook een optie

Een arts mag euthanasie plegen bij een patiënt, als ze samen tot de overtuiging zijn gekomen dat er in de situatie van de patiënt geen andere oplossing is. Dat is de strekking van de euthanasiewet.

Dat betekent dat ook de optie besproken moet worden om te stoppen met, of niet te beginnen aan behandelingen die de levensloop kunnen verlengen. Artsen realiseren zich vaak niet dat die optie er is, schrijft dr. Jan van der Meulen in Medisch Contact. Hij geeft drie voorbeelden van gevallen waarbij hij zelf heeft gezien dat die optie niet werd besproken met de patiënt. Ook schrijft hij dat hij veel euthanasieartsen gesproken heeft die niet doorhadden dat deze mogelijkheid altijd besproken moet worden met de patiënt. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat medicijnen vaak tot vlak voor het overlijden worden gegeven.

Al met al valt niet uit te sluiten dat er in de afgelopen jaren op een aantal patiënten euthanasie is toegepast die niet aan de wet voldeed. Een zorgelijke constatering, concludeert Medisch Contact.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.