© Lieven Van Assche

Wouter Vandenhaute reageert voor het eerst op nieuws over verkoop van Anderlecht

Wouter Vandenhaute heeft maandag voor het eerst gereageerd op het nieuws dat hij samen Paul Gheysens geïnteresseerd is om voetbalclub Anderlecht te kopen. “Wat in de kranten staat is grotendeels waar. Maar het is allemaal nog speculatie. We zullen wel zien wat de toekomst brengt”, vertelde de sterke man achter productiehuis Woestijnvis en Flanders Classics.

jcs

Wouter Vandenhaute verscheen maandag eigenlijk voor de media om over koers te praten. Hij stelde met Flanders Classics immers het vernieuwde parcours van Dwars door Vlaanderen voor. Maar onvermijdelijk kreeg hij ook enkele vragen over een mogelijk bod op Anderlecht onder zijn neus. “Wat in de kranten staat is grotendeels waar. We zullen wel zien hoe het loopt. Het kan nog alle kanten op. Er zijn inderdaad plannen, maar er is nog niets concreets. Meer heb ik daar niet over te vertellen”, was het korte antwoord. Dieper wilde hij niet op de kwestie ingaan.

Vandenhaute droomt er allang van om zich naast het wielrennen ook in het voetbal te manifesteren. Ooit stond hij op een handtekening van het CEO-schap bij Germinal Beerschot, maar zijn stille droom was altijd Anderlecht te leiden. Die komt nu dichterbij. Vandenhaute is een vriend van het Anderlecht-huis en wordt door Vanden Stock geprezen om zijn heldere ­ideeën. Het duo Gheysens-Vandenhaute zou al 75 miljoen euro hebben geboden voor ruwweg driekwart van de aandelen. Geld dat voornamelijk uit de portefeuille van Gheysens komt. De financiële inbreng van Vandenhaute is veel kleiner, maar hij zou zich met de dagelijkse leiding van de club gaan bezighouden. Zoals Gheysens nu ook bij Antwerp werkt met Luciano D’Onofrio.

Elf vragen én antwoorden over de verkoop van Anderlecht

© BELGA

Hoe komt dat er nu plots twee kopers opdagen voor Anderlecht?

Toen de NV RSC Anderlecht in 2010 werd opgericht, werd er een periode van vijf jaar ingelast waarbinnen de aandelen niet verhandelbaar waren. Na die vijf jaar lasten de aandeelhouders nog een periode in waarin ze beloofden niets te verkopen. Tot de club op 15 september van dit jaar in het Staatsblad publiceerde dat hun buitengewone algemene vergadering besliste dat de club kon worden verkocht.

Wie zijn de aandeelhouders van de nv Anderlecht?

De familie Vanden Stock is de hoofdaandeelhouder. Ook bestuurders als Philippe Collin (neef van Vanden Stock), Michael Verschueren (zoon van gewezen manager Michel Verschueren) en de zakenlui Etienne Davignon, Alexandre Van Damme (InBev) en Johan Beerlandt (Besix) hebben aandelen in hun bezit.

Waarom wil Roger Vanden Stock af van Anderlecht?

De man is intussen 75 jaar en heeft er stilaan genoeg van. Zijn twee dochters, aan wie hij een aanzienlijk deel van de aandelen overdroeg, zien het niet zitten om Anderlecht over te nemen. Bovendien verwierf Vanden Stock de aandelen relatief goedkoop en kan hij ze nu voor veel meer verkopen. Zo kan hij zijn investeringen in de club terugverdienen, en misschien wel meer.

Wat heeft de baas van ongeveer alle Vlaamse koersen met voetbal en meer bepaald met Anderlecht?

Wouter Vandenhaute droomt er allang van zich ook in het voetbal te manifesteren. Ooit stond hij op een handtekening van het CEO-schap bij Germinal Beerschot, maar zijn stille droom was altijd Anderlecht te leiden. Die komt nu dichterbij.

Wat heeft de bouwer van het AA Gent-stadion en de Antwerp-tribune met Anderlecht?

Voor Gheysens, baas van de bouwonderneming Ghelamco, is de motivatie zonneklaar: hij wil dat stadion in Brussel bouwen. Als eigenaar van Anderlecht staat hij veel sterker en, in tegenstelling tot nu, zou Anderlecht dan zeker in dat stadion spelen. Zijn echte passie is de paardensport.

Mag Gheysens eigenaar zijn van Antwerp én Anderlecht?

Neen! Dat is verboden om competitievervalsing te voorkomen. Hij kan echter simpel de aandelen van Antwerp aan zijn zonen Michael en Simon verkopen en zo toch meerderheidsaandeelhouder worden op Anderlecht.

Wat gebeurt er met Vanden Stock en Van Holsbeeck?

Een vijandige overname wordt het nooit. Roger Vanden Stock heeft de sleutel in handen en zal niet aanvaarden dat hij er zonder pardon wordt uitgegooid. Wellicht komt er nog een overgangsperiode waarin hij (ere-)voorzitter blijft tot hij, net als zijn vader, 25 jaar op de voorzittersstoel heeft gezeten. Hij zal dan een papieren voorzitter zijn. Algemeen manager Herman Van Holsbeeck heeft altijd gezegd dat hij zijn lot aan dat van Roger Vanden Stock koppelt. Net als Vanden Stock is Van Holsbeeck, intussen 63 jaar, wat moe van al het gekrakeel in het huidige voetbal. Als hij door de nieuwe eigenaars gevraagd wordt de overgang mee te begeleiden, zal hij dat zeker doen. Daarna verdwijnt hij.

Wat met Alexandre Van Damme, die zich de laatste jaren steeds meer moeide en die met algemeen manager Jo Van Biesbroeck ook een mannetje aan de top heeft?

Op eigen initiatief is Van Dammes invloed tanende. Mediaschuw als hij is, zag hij het al nooit zitten om het uithangbord van de club te worden. De toekomst van Jo Van Biesbroeck is onduidelijk. Maar als Gheysens de nieuwe sterke man wordt, zal dat niet met Van Biesbroeck zijn.

Zal de rijkste club van het land nu nog rijker worden?

Logischerwijze wel. De nieuwe eigenaar moet ambitieus zijn, daar zal de verkopende Roger Vanden Stock streng op toezien, en de club niet alleen als een melkkoe zien. De huidige voorzitter verlangt dat er door nieuwe eigenaars sportief wordt geïnvesteerd en daarvoor is meer geld nodig.

Wat zijn de gevolgen voor het stadion van Anderlecht en het nationale stadion?

Als Gheysens de nieuwe eigenaar wordt, zal er in het nieuwe stadion worden gespeeld, want Ghelamco heeft het alleenrecht om dat te bouwen. Bij een andere eigenaar is het afwachten.

Zijn clubs als Club Brugge en AA Gent ook te koop?

Absoluut niet, dat benadrukten de voorzitters Bart Verhaeghe en Ivan De Witte gisteren nog een keer. Verhaeghe kan in principe Club Brugge ook verkopen. Er is wel een voorwaarde: hij moet er alles aan doen om een nieuw stadion te zetten voor Club en die procedure is nog steeds hangende. Als bij AA Gent een verkoop ter sprake komt, is op een algemene vergadering van de cvba een bijzondere meerderheid van 75 procent nodig.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer