Direct naar artikelinhoud
Brexit

Na de brexit kunnen Britse dieren (wettelijk) geen pijn meer voelen

Dit katje zal na de brexit (wettelijk) geen pijn meer kunnen ervaren.Beeld shutterstock

Britse dieren kunnen na de brexit – wettelijk gezien – geen emoties, hitte, koude of pijn meer ervaren. De Europese wet die dat garandeert wordt niet opgenomen in het Britse wetboek.

Het Britse parlement klopt overuren. Om de brexit voor te bereiden, moet het namelijk alle Europese wetboeken overlopen en beslissen welke regels en bepalingen worden overgenomen in de Britse wet. Het dierenrijk lijkt nu een van de slachtoffers te worden. Het gros van de dierenrechten is namelijk in Europese wetteksten gegoten.

De Europese wet over ‘het waarnemingsvermogen van dieren’ is daar een voorbeeld van. Die legt vast dat dieren emoties, pijn, maar bijvoorbeeld ook koude en hitte kunnen ervaren. Het Britse parlement besliste vandaag die bepaling niet in de eigen wetteksten op te nemen. De regering stelt dat de eigen dierenwelzijnswet uit 2006 volstaat. De meerderheid volgt die aanbeveling.

Dierenrechtenorganisaties roepen op de Europese wet alsnog op te nemen in de Britse wetboeken

Dat komt de regering op kritiek te staan van dierenrechtenorganisaties. Die benadrukken dat enkel huisdieren worden beschermd door de wet van 2006. Ze roepen op om de Europese wet alsnog mee te nemen in de Withdrawal Bill.

Groenten en fruit

Niet alleen de dieren zullen onder de brexit te lijden hebben. Ook de armste gezinnen zouden in de problemen komen. Volgend denktank The Food Foundation komt voor hen de ‘five-a-day’-aanbeveling onder druk te staan. Die zegt dat iedereen dagelijks vijf stukken groenten en fruit moet eten, als basis voor een gezond voedingspatroon.

Volgens de denktank zullen de armste gezinnen dat na de brexit niet meer kunnen betalen. Het schat dat een doorsnee gezin van vier leden, jaarlijks 158 pond (zo’n 178 euro) meer zal moeten betalen voor die porties fruit en groenten. Dat prijsverschil verklaart The Food Foundation door een inschatting van hogere arbeidskosten en nieuwe handelstarieven.

Vooral de allerarmste gezinnen, die het grootste deel van hun huishoudbudget aan eten spenderen, zouden daarvan het slachtoffer worden. De denktank roept de regering op een nieuw voedselbonnensysteem uit te tekenen voor verse groenten en fruit. De regering heeft nog niet gereageerd.