© Reporters / DPA

Man steelt tankkaarten en laat iedereen goedkoop tanken

Een man uit Hoeilaart riskeert drie jaar cel nadat hij een lucratief handeltje in diesel had opgezet. Hij had op zijn werk in Willebroek tankkaarten gestolen en daarmee liet hij heel wat mensen hun wagen voltanken, aan de helft van de prijs.

tdk

Tyty K. werkte voor een logistiek bedrijf in Willebroek. De man zat naar eigen zeggen in geldnood en had er niets beters op bedacht dan de tankkaarten van de vrachtwagens en de bijhorende codes mee te nemen. Aanvankelijk tankte hij ermee de auto’s van zijn vrienden en kennissen vol, maar al heel snel wou hij meer en vroeg zijn klanten op om nog meer mensen te vinden die geïnteresseerd waren in een goedkope tankbeurt. Want Tyty verkocht de diesel voor de helft van de normale prijs.

Later liet de man zich bijstaan door enkele handlangers die de codes van de tankkaarten kregen. De werkgever van Tyty K. merkte aanvankelijk niets van het misbruik. Het handeltje kwam zelfs heel toevallig aan het licht. Een politiepatrouille merkte dat er verscheidene mensen aan een tankstation in Bornem stonden en ging over tot een controle. Daar kwam aan het licht dat alle auto’s met één tankkaart werden volgetankt en werd het onderzoek opgestart.

De toenmalige werkgever van Tyty - de man is ondertussen ontslagen - stelde zich nog geen burgerlijke partij, maar is wel van plan om haar centen via de rechtbank terug te vorderen. Later bleek overigens dat er ook in Sint-Katelijne-Waver werd getankt.

55.000 liter

Naar verluidt zou er sprake zijn van 55.000 liter diesel die via het illegale circuit werd verkocht door K. en zijn vrienden. Goed voor een bedrag van om en bij de zestigduizend euro. Tyty zou aan zijn handeltje meer dan twintigduizend euro hebben verdiend.

Niet alleen Tyty en enkele medeorganisatoren stonden terecht in de zaak. Ook vier klanten moesten zich verantwoorden. “Ik ben er toevallig ingerold”, vertelde één van hen. “Het was donker en ik kwam net van de carwash. Om te kijken of mijn wagen helemaal proper was, reed ik naar een tankstation. Daar werd ik aangesproken met de vraag of ik interesse had in goedkope diesel.”

Tegen Tyty K. werd drie jaar gevorderd. Handlangers Younes K., Kemal O., Egzon J. en Abdoul K. riskeren één tot twee jaar cel. De klanten hangt een straf van zes maanden boven het hoofd. Uitspraak half oktober.